Fiskere og fangere i Kulusuk: Vi søgte hjælp før jul, men ingen reagerer

Før jul løb 120.000 liter dieselolie ud fra Mittaffeqarfiits tanke. Derfor råbte fiskere og fangere i Kulusuk om hjælp, og nu er de trætte af at vente.
- Det er meget beklageligt, især hvis man kun lever af fangst. Det er en stor sag, men ingen reaktion, siger Knud Kilime. Foto © : Knud Kilime
23. januar 2023 07:14

2. december løb 120.000 liter dieselolie ved en fejl ud af en af Mittarfeqarfiit Kulusuks tanke og forsatte ned i jorden, i søer og havet.

Myndighederne har vurderet, at 80.000 liter sivede ud i havet, og Mittarfeqarfiit meddeler, at de ikke kan gøre mere ved udslippet, før isen smelter. Forureningen betød, at Mittarfeqarfiit fik et strakspåbud. 

Efter olieudslippet fangede en fanger i Kulusuk en sæl i sit garn, som var smurt ind i dieselolie.

Hverken skindet eller kødet kunne sælges. Og da det var kort før jul, søgte fangerne i Kulusk om hjælp fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Sæl er smurt ind i dieselolie - nu beder fangerne i Kulusuk om hjælp

Nu, hvor januar lakker mod enden, har de endnu ikke modtager svar fra naalakkersuisut. Det fortæller formand for fisker- og fangerforeningen i Kulusuk, Knud Kilime, til KNR.

- Jeg ved ikke, hvor langt sagen er nu. Vi har ikke fået noget svar eller blevet kontakt siden vi ansøgte, siger Knud Kilime og forsætter: 

- Det er meget beklageligt, især hvis man kun lever af fangst. Det er en stor sag, men ingen reaktion.

Bliver kastet rundt i Selvstyret

Fangernes ansøgning er blevet kastet rundt i forskellige departementer i Selvstyret. Først landede den hos naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Tobiassen (S), men efter deres første møde, gav han den videre til naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender, Jess Svane (S).

Og nu er sagen endt hos formanden for naalakkersuit, Múte B. Egede (IA).

LÆS OGSÅ Sæl er smurt ind i dieselolie - nu beder fangerne i Kulusuk om hjælp

Imens venter fiskerne og fangerne. 

- Vi har brug for, at vi får besøg af beredskabschefen i Kommuneqarfik Sermersooq og naalakkersuisoq for fiskeri og fangst. Jeg kan ikke forstå, at ingen er kommet hertil og mødt os, det undrer jeg mig over, siger Knud Kilime.

KNR har kontaktet formanden for naalakkersuisut for at høre, hvordan det går med sagen.

Sagen kort

5. december sivede 120.000 liter dieselolie ud i søer og havet fra en tank hos Mittarfeqarfiit Kulusuk.

 

Ud af de 120.000 liter blev 40.000 liter af dieselolien suget op fra omkringliggende søer. Beredskabet regner med, at de resterende 80.000 liter løb ud og spredte sig i havet, hvor det ikke kan suges op igen.


Der er ingen fiskeindhandlingsanlæg i Kulusuk, så fangerne lever af at sælge sælskind og sælkød. 

 

- Vi ser ikke længere sæler i nærheden af Kulusuk efter olieudslippet, siger Knud Kilime, der er formand for fisker- og fangerforeningen i Kulusuk til KNR.

 

Derfor har foreningen søgt om økonomisk hjælp hos Naalakkersuiut.

Han har ikke en klar plan, skriver han til KNR. 

- De er i gang med at koordinere. Vi vurderer sagen med udgangspunkt i de forskellige henvendelser til forskellige departementer.

- Samtidig vil jeg informere om, at naalakkersuisoq for fiskeri og fangst skal rejse til Østgrønland på vores vegne, og han vil mødes med fangerne i Kulusuk, siger Múte Bourup Egede.

Vil ikke opgive præcist beløb

Men præcis hvor mange penge vil fangerne og fiskerne have i erstatning?

De nægter at sige et tal.

LÆS OGSÅ Kulusummi mittarfimmi pisortaq: Siku aatsinnagu soriaqqissinnaanngikkallarpugut

Ifølge fangerne vil problemet blive endnu større, når foråret kommer, fordi det bliver varmere og udslippet er ret stort.

- Kulusuk er et fiskeområde, derfor fisker fiskerne fra forskellige steder i området, og de indhandler i Kuummiit. Jeg er bekymret for, at de også vil blive ramt.

- Vores delikatessemad, som er blåmuslinger og forskellige slags tang befinder sig nærheden af udslippet, kan vi heller ikke samle og spiser længere, siger Knud Kilime.

Derfor har han en ny idé.  

- Dieselolien kan ikke helt fjernes i øjeblikket. Når vejret blev varmere, bliver lugten værre, og måske også spredningen. Derfor vil vi ønske, at vi får løbende erstatning, indtil olien er helt væk, siger han til KNR.