Finansverden advarer også imod oliejagt i arktis

Europas største olieselskab Shell, der agter at bore de første fem brønde og prøveboringer nord for Alaska i år, har foreløbig investeret omkring 20 milliarder kroner i den globale olieindustris mest ambitøse offshore-efterforskningsprogram i Arktis.
07. maj 2012 15:25

Men det er nu ikke længere kun miljøorganisationer, der er forbeholdne over for olieselskabernes planer om udvinding i Arktis, skriver Berlingske i dag.

Banker og forsikringsselskaber advarer ligeledes. Senest har den tyske storbank West LB meddelt, at den ikke vil ikke finansiere arktiske olieeventyr, mens et af verdens største forsikringsselskaber, Lloyds, advarer om de gigantiske regninger, der skal betales ved olieudslip.

- De miljømæssige konsekvenser af katastrofer i Arktis har potentiale til at blive værre end i andre regioner. Virksomheder, der opererer i Arktis, må imødese en betydelig risiko for deres omdømme, hedder det i en rapport fra Lloyds.

Verdensnaturfonden, der samarbejder med erhvervslivet, erklærer sig i øjeblikket imod enhver form for olieboring i Arktis. De arktiske områder må have en borepause, mener organisationen.

- De langsigtede miljømæssige risici af en ulykke eller katastrofe i forbindelse med et eventuelt udslip i Arktis er meget større end andre regioner i verden. Først når der er lavet betryggende standarder for, hvordan man begrænser risici for prøveboringer i Arktis, er vi parate til at ændre på vores indstilling, siger miljøfaglig chef John Nordbo fra Verdensnaturfondens danske afdeling.