Finanslovsforhandlinger stadig i gang

Finansloven for 2016 skal i dag tredjebehandles i Inatsisartut. Og tre kvarter før finansloven skulle til debat for sidste gang, håbede Inuit Ataqatigiit stadig på en bred aftale.
Foto © : KNR
20. november 2015 12:21

- Jamen, vi kæmper til det allersidste. Vi har ikke tage en endelig stilling til finansloven. Vi håber stadig, at andre partier kommer på bedre tanker og vælger at støtte vores ændringsforslag. Og hvis de gør det, så har vi en situation, hvor vi måske kan stemme ja til finansloven, siger Naaja Nathanielsen (IA) til KNR.

Den anden oppositionsparti, Partii Naleraq, regner med at stemme for finansloven, selvom de mener, at afgiften til kystnærefiskeriet ikke er på sin plads.

- Det, vi ikke er enige med koalitionen om, er, at de gerne vil hente penge fra fiskeriet ved at sætte en afgift på dette. Det drejer sig om mange penge. Derfor vil vi fra talerstolen sige fra på dette område. Men på mange andre områder, som vi mener er gode for samfundet, vil vi stemme for, sagde Anthon Frederiksen (PN) middelbart, efter at koalitionen underskrev deres fælles erklæring om, at de nu var nået frem til et kompromis.

Læs også Det sker i Inatsisartut i dag

Inuit Ataqatigiit, som heller ikke var med til fælleserklæringen, håber stadig på en bred aftale, når finansloven skal tredjebehandles i Inatsisartut.

Læs også Vittus ser grundlag for vækst

Og der er stadig to knaster der skal ryddes af vejen før, at Inuit Ataqatigiit kan stemme for finansloven. Det drejer sig om, at partiet vil tage fem millioner kroner fra Piareersarfiit, som skal bruges til andre formål, blandet andet til højskoleophold og andre lignende tiltag.

- Det handler jo om, at unge ikke er en ensartet klump. Der er stor forskel på, om man er 16 år, om man er 18 år eller man er 23 år. Der er også forskel på de unges folkeskoleresultater.

- Der er også forskel på, om man har et misbrug og, hvor i landet man bor. Derfor mener vi, at der er brug for forskellige tilbud til de unge, ikke bare en type tilbud. Det er derfor vi synes, det er vigtig, at give de unge flere typer tilbud der passer til den situation den unge står i, siger Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit.

Vestergaard Evaldsen kommentere Naaja Nathanielsen

Fredag formiddag, skrev Naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne, at de midler, som Naaja Nathanielsen kalder for 'småpenge', er afsat til lokale Piareersarfiit, som kender de unge, og som har gode resulter.

- Piareersarfiit er en af de absolutte hjørnesten i Naalakkersuisuts beskæftigelsesplan. Derfor får Piareersarfiit 250 ekstra pladser over hele landet, som skal gå til blandt andet værkstedsforløb og andre ikke-boglige tilbud til de unge, som er længst fra arbejdsmarkedet.

- Det er en indsats, jeg synes er meget, meget vigtig, skriver Randi Vestergaard Evaldsen i sin kommentar til IA's Naaja Nathanielsen.