Finansloven er endelig vedtaget
Finansloven er endelig vedtaget.
Det betyder, at der fra 2025 skal bruges penge på at løfte landets folkeskoler, give erstatning til kvinderne i spiral-sagen og foreningsidrætten.
- Jeg vil gerne starte med at give de ansvarlige partier bag aftalen stor ros, lød det fra naalakkersuisoq for skatter- og finanser, Erik Jensen.
- Det er positivt alt det, vi er enige om, og jeg ser frem til, at vi i fællesskab begynder at realisere det, der er en del af loven, sagde Erik Jensen.
Landskassens overskud svinder
Politikerne skal altså til at realisere en finanslov, som ‘kun’ koalitionen står bag. Hverken Naleraq, Demokraatit eller Atassut er nemlig en del af aftalen.
Og det har de tre partier tidligere begrundet med, at de synes, loven er uansvarlig, fordi pengene bliver taget fra overskuddet i landskassen.
En pointe, som formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, gentog på talerstolen under den afsluttende debat.
- Naalakkersuisut mener fortsat, at man kan finansiere skattereformen ved at bruge af landskassens overskud. Det kan man da også godt, hvis man er helt sikker på, at der vil være overskud for evigt. Og det er tilsyneladende det håb, som naalakkersuisut klynger sig til.
- Men jeg er bare nødt til at sige, at økonomien går op og ned. Så der kommer et tidspunkt, hvor der ikke længere er et stort overskud i landskassen. Og hvad vil man så gøre, spurgte Jens-Frederik Nielsen retorisk.
Og med de politiske linjer trukket op og alle indlæggene overstået, var det tid til at gå til afstemningen, og her blev resultatet - nærmest helt som forventet - til lovens fordel, og den er nu vedtaget.
Med det punktum runder politikerne den første del af efterårssamlingen af. De mødes igen til samling 4. februar til en ekstraordinær vintersamling.