Økonomisk råd: Finanslov illustrerer afhængighed af bloktilskud
De grønlandske politikere burde have polstret sig i de gode tider i stedet for at bruge rub og stub. Naalakkersuisuts økonomiske politik gør landet meget sårbart overfor dårlige tider. Det siger Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd i Grønland.
- Man kan desværre ikke forlade sig på, at der kun er gode tider. Så hvis man kun lige har balance i gode tider, så siger det næsten sig selv, hvad der vil ske i dårlige tider, siger han.
Han henviser til, at den netop vedtagede finanslov sikrer et overskud på 800.000 kroner over en fire-årig periode. Men det kræver, at flere reformer på bolig- og skatteområdet bliver vedtaget i Inatsisartut, hvis ikke det skal ende med et stort millionunderskud i landskassen.
- Jeg synes, det mest problematiske er, at den er baseret på et provenu fra fremtidige reformer, som ikke er fremlagt og gennemført, siger formanden for Økonomisk Råd.
LÆS OGSÅ Finansloven udskyder nye lufthavne
Reformerne skal indbringe mere end 100 millioner kroner i perioden 2018-2021 til landskassens regnskab.
- Det er betydelige beløb, og det er et område, som vi ved, der er mange interesserer knyttet til, og derfor kan det være svært at lave reformer på området. Så det er en ret stor udestående post med en ikke uvæsentlig usikkerhed knyttet til sig, lyder det fra Torben M. Andersen.
Men der er også plads til ros fra Torben M. Andersen. Han mener, at det er et fornuftigt træk fra politikernes side, at man har forhøjet afgifterne i fiskeriet. Indtægterne fra de nye resourcerenteafgifter indbringer næste år 85 millioner kroner til landskassen.
- Man kan sige, at det er samfundet, der ejer resourcen, og ved at lægge en afgift på, sikrer man, at samfundet får del i den ressource, der er. Der kan man sige, at Grønland et foregangsland i forhold til at bruge ressourcerenteafgiften, siger han.
LÆS OGSÅ Finanslov budgetterer med nye afgifter for 85 millioner kroner
Men de store fordele kan hurtigt gå tabt, lyder det fra formanden for Økonomisk Råd.
- Der er en konflikt i forhold til det forslag, der ligger om at ændre fiskeriloven, da den kan udtynde det grundlag, der er for ressourcerenteafgiften, siger han.
I koalitionsaftalen kan man læse, at selvstændighedsslæden er sat endegyldigt i sporet. Men med den nye finanslov med et minimalt overskud er vejen til en selvbåren økonomi, som selvstændighed kræver, ikke blev kortere.
- Det illustrerer jo afhængigheden af bloktilskuddet. Med det, man gør her, er bloktilskuddet er solidt anker under det hele, siger Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd.