FE: Truslen i Arktis har ikke været større siden Den Kolde Krig
Egentlig skal Arktis være et lavspændingsområde. Det underskrev de fem nationer med grænser mod Arktis i 2008 i den berømte Ilulissat-erklæring.
Men de ord virker langt væk for tiden. I hvert fald konkluderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at Arktis ikke har oplevet så aggressiv fremfærd fra flere nationer siden Den Kolde Krig.
Det fremgår af en årlig rapport fra FE.
Det er især Rusland, som opfører sig aggressivt og truende i Arktis. Det gælder både i form af at have tungt bevæbnede og aktive militærbaser langs hele sin arktiske kyst, øvelser i Polarhavet og overtrædelse af internationale regler.
- Rusland begrænser allerede retten til gennemsejling mere, end det er tilladt ifølge FN’s Havretskonvention, og det er muligt, at Rusland ønsker kontrol helt op til Nordpolen, skriver FE i sin rapport.
Ifølge efterretningstjenesten er landet parat til at bruge militær magt for at skræmme andre lande væk i området.
- Det er derfor meget sandsynligt, at Rusland vil reagere aggressivt på vestlige militære aktiviteter nær russisk Arktis. Det kan f.eks. gælde øvelser og sejladser, der skal demonstrere, at Rusland ikke må indskrænke international ret til fri sejlads i Arktis, skriver FE.
Rusland har Kina i ryggen
Rusland er dog ikke alene om at føre sig frem i Arktis.
Faktisk er det russiske forsvar presset af krigen i Ukraine, og derfor tillader Rusland, at Kina får gradvist bedre adgang til sit arktiske territorie og Arktis generelt.
- Kina har ambitioner om at opnå mere indflydelse i Arktis og at markere sig som en global stormagt. Samarbejdet med Rusland vil hjælpe Kina med at nå sine mål i Arktis, lyder det i rapporten.
FE vurderer, at Kina inden for de næste 10 år vil opbygge en evne til at operere militært i Arktis, og samtidig har Kina væsentlige økonomiske interesser i området. Det handler især om at sikre søtransportruter og naturressourcer, især olie og naturgas.
Kinas tilstedeværelse i området er også væsentlig på forskningsområdet. Via landets polarforskning indsamler man data i Arktis, som kan bruges til militær planlægning, og i den forbindelse spiller Grønland ifølge FE også en rolle:
- Dette gælder også kinesiske forskningsaktiviteter og -stationer i de øvrige arktiske lande, herunder i Grønland, hvor Kina fortsat viser interesse for at sikre tilstedeværelse og gennemføre forskningsprojekter.