Rusland afviser at true Arktis sammen med Kina

I USA's nye strategipapir for Arktis opfordres Danmark og Grønland og Nato-lande til at opruste i regionen.
Der skal oprustes markant i Arktis for at kunne afskrække Rusland og Kina. Det var det overordnede budskab i en ny amerikansk strategi for Arktis, som USA's forsvarsministerium netop har præsenteret. Foto © : Envato Elements
Skrevet af Ritzau
24. juli 2024 14:44

Den russiske regering afviser USA's beskyldning om, at et øget samarbejde mellem Rusland og Kina i det arktiske område kan påvirke den regionale stabilitet.

Det har USA nedskrevet i et nyt strategipapir, hvor man opfordrer Nato-allierede i området til at opruste i Arktis. Det gælder navnlig for Danmark og Grønland.

- Dette dokument har til formål at optrappe spændingerne i Arktis, siger det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova.

- Den opdaterede strategi fra Pentagon, som er blevet besluttet kort efter Nato-topmødet i Washington (tidligere på måneden), tyder på, at USA's tilgang til Arktis er domineret af kraftfulde scenarier, der skal sikre dets interesser, påpeger hun.

"En tone af konfrontation"

Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, sagde allerede tirsdag, at USA's nye strategipapir har en tone af konfrontation.

Ud over Rusland er de arktiske stater USA, Canada, Danmark/Grønland, Norge, Sverige, Island og Finland. Alle Nato-lande.

Det var USA's viceforsvarsminister, Kathleen Hicks, som mandag præsenterede USA's strategi for Arktis. Her konstaterede hun, at Rusland og Kina i stigende grad "udfører fælles øvelser ud for Alaskas kyst". Det er gjort muligt på grund af klimaforandringer og tyndere is.