Familien Lange har givet op i kampen mod kommunen

Seks-årige Masaana fungerer på grund af sit handicap som en tre-årig. Han har derfor brug for træning og støtte i hverdagen. En støtte som hans mor, Magdaline Lange, kæmper en forgæves kamp mod kommunen om.
Foto © : KNR
Skrevet af Mette Wallach
15. oktober 2018 14:19

Masaana er seks år og lider af hypermobilitet. Et handicap, der betyder, at alle hans led er ekstremt bøjelige, og det hæmmer hans udvikling. Magdaline Lange er Masaanas mor. Hun vurderer, at Masaana er på niveau med sin tre-årige lillebror i sin udvikling, og Masaana har derfor brug for støtte og træning i sin hverdag for at have et normalt liv.

- Han har brug for en støtteperson til daglig for at gøre tingene som de andre børn. F.eks. når han skal tisse, har han brug for en guide eller hjælp, siger Magdaline Lange.

Magdaline
Foto © : knr
Magdaline Lange med Masaanas lillesøster

Men Magdaline Lange, som tager imod os med sin halvandet årige datter på armen, kæmper en daglig kamp med Kommuneqafik Sermersooq for at få den rette hjælp til Masaana. En kamp, der ifølge Magdaline Lange er præget af manglende koordinering og initiativ fra kommunens side.

- Selvom jeg prøver at have et samarbejde med kommunen og daginstitutionen, så er det svært at få det til at fungere. Man skal rykke dem næsten hver gang, eller man skal kontakte flere afdelinger. Man skal selv sørge for at kontakte alle, der arbejder med vores søn, siger hun og fortæller, at familien har ventet halvandet år på at få en fast støtteperson til Masaana, de har ansøgt om støtteredskaber til hans hverdag og en plads i en specialskole. Men indtil videre har Masaana haft skiftende støttepersoner, der ikke havde tid til ham, og ingen støtteredskaber. 

LÆS OGSÅ Kommuner afviser kritik fra handicaptalsmand

Bedre i Danmark
Familien boede i Danmark indtil 2015, og her fik de den hjælp, Masaana skulle bruge, fortæller Magdaline Lange. Her tog kommunen ansvar for Masaanas udvikling. Men det er, ifølge Magdaline Lange, lige omvendt her i Nuuk, og hun har nu kastet håndklædet i ringen over for kommunen. 

- Fordi jeg har ikke kræfter til at blive afvist igen, siger hun.

I august gjorde hun dog et sidste forsøg og sendte en skriftlig klage til børne- og familieafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq. I klagen står blandt andet:

I siger, at vores børn er fremtiden, men hvorfor hjælper I så ikke børnene med at få en fremtid? [...] Jeg accepterer ofte tingenes tilstand, men når jeg ser på, hvordan Masaana har det, kæmper jeg videre. [...] Skal vi virkelig nå bunden for at få hjælp?

LÆS OGSÅ Kommuner skal ind i handicapdebatten

Her over en måned efter, at hun sendte klagen, har Magdaline Lange stadig ikke hørt noget fra kommunen.

I sidste uge afviste Kommuneqarfik Sermersooq, at de har problemer på handicapområdet, når det kommer til sagsbehandlingstid og pengeargumenter i afvisning af borgerne. KNR har bedt dem svare på Magaline Langes konkrete kritik.