Handicaptalsmand: Kommuner skal ind i handicapdebatten

Når handicapugen åbner i dag opfordrer handicaptalsmand, Christina Johnsen, alle kommuner til at åbne op om de problemer, de har. Så landets handicappede kan få bedre vilkår.
Handicaptalsmanden kritiserer kommuner for håndteringen af borgere med handicap Foto © : Tilioq
Skrevet af Mette Wallach
08. oktober 2018 11:45

Siden kommunerne overtog handicapområdet i 2011 er det på vigtige områder gået ned ad bakke for handicappedes vilkår. Det viser blandt andet en rapport fra 2014. Den peger på, at kommunerne er underbemandede, at økonomistyringen halter, og at sagsbehandlerne i kommunerne mangler den nødvendige uddannelse.

De problemer giver personer med handicap også udtryk for, når de ringer til Christina Johnsen, der er handicaptalsmand, og hun stiller derfor i sin åbningstale til årets handicapuge spørgsmålstegn ved, om kommunerne magter opgaven og vil opfordre kommunerne til at deltage i debatten.

- Jeg vil bare gerne have, at vi får startet denne lidt svære debat om, hvordan vi gør det bedst muligt for borgere med handicap, siger hun.

LÆS OGSÅ Kommunerne skal overtage handicapområdet

'Vi deler jo ikke bare penge ud'
Christina Johnsen har flere eksempler fra henvendelser, hun har fået fra borgere med handicap, der føler sig uretfærdigt behandlet af deres kommune. For eksempel en borger, der søgte om tilskud til el til de daglige opladninger af sin el-scooter. Et tilskud som borgeren før havde modtaget.

- Svaret var: Vi deler jo ikke bare penge ud. Det var det svar, borgeren blev mødt med, siger Christina Johnsen og fortæller, at det ikke er et særtilfælde.

- Svar til borgerne om, at det har vi ikke penge til og mistænkliggørelsen af borgerne er noget, vi hører meget tit, siger hun.

LÆS OGSÅ Overtagelse af handicapområde kræver uddannelse

Men Christina Johnsen mener ikke nødvendigvis, at kommunerne mangler penge. Hun mener derimod, at arbejdsgangene kunne være bedre.

- Vi får tit at vide, at sagsbehandlingen går meget langsomt. Og så tænker jeg, om man ikke kunne arbejde smartere eller tænke smartere, siger Christina Johnsen.

I åbningstalen påpeger Christina Johnsen også den ulighed, der er mellem landets kommuner. Jo længere væk man kommer fra Nuuk, jo sværere er det ifølge Christina Johnsen at være borger, og jo sværere er det som medarbejder at få den nødvendige uddannelse.

LÆS OGSÅ Handicapuge sætter spot på børn til handicappede forældre

Handicapugen starter som sagt i dag og løber hele ugen.