Fagforening bekræfter rapport: Svært at fastholde pædagoger i dagtilbud

Hos pædagogernes fagforening, NPK, mener formanden dog, at man har taget det første skridt mod bedre lønvilkår for pædagoger.
- Det er det første skridt, vi tager. Vi stopper ikke her. Det er meget ønskeligt med forbedringer, siger formand for pædagogernes fagforening, Arnaq Brønlund. NPK's hus i Nuuk. Foto © : KNR / Malik Brøns
12. marts 2021 05:41

Det er svært at fastholde pædagoger i vuggestuer og børnehaver på grund af lønnen.

Det bekræfter formanden for pædagogernes fagforening, Arnaq Brønlund, i kølvandet på en ny rapport om kvaliteten i landets dagtilbud.    

LÆS OGSÅ MIO kræver politisk fokus på kvaliteten i landets dagtilbud

Ifølge rapporten er det en udfordring at fastholde pædagoger i vuggestuer og børnehaver, når pædagoger kan få en bedre løn ved at arbejde på en døgninstitution eller som pædagog på en skole.

Det er VIVE, der står bag rapporten, som er betalt af børnerettighedsinstitutionen MIO. Rapporten henviser til tal fra 2019, der på det tidspunkt viste, at en pædagog for eksempel kan forvente at tjene cirka 175.000 kroner mere ved at arbejde i en døgninstitution og cirka 85.000 kroner mere om året som pædagog på en skole.

Det første skridt

Og lønnen for pædagoger i vuggestuer og børnehaver er en faktor, der bremser muligheden for at fastholde pædagogerne, forklarer Arnaq Brønlund.

 - Ja, det er rigtigt. Men man skal lægge mærke til, at vi i den nye overenskomstaftale løftede lønnen mærkbart og størst hos de nyansatte pædagoger i både dag- og døgninstitutionerne, siger hun. 

Ny overenskomst for pædagogerne

  • Den nye overenskomst løber fra den 1. april 2020 til 31. marts 2024. Her stiger grundlønnen med tillæg for en stuepædagog med omkring 13 procent.
  • Det svarer til en stigning på omkring 2.500 kroner, og giver en månedsløn på 22.945,14 kroner før skat.

Til forskel fra den forrige overenskomst, så er grundlønnen for pædagoger i vuggestuer og børnehaver og døgninstitutioner nu ens, forklarer hun.

Men skiftende arbejdstider for en pædagog på en døgninstitution gør, at tillægget er større på en døgninstitution. Forskellen er dog ikke på niveau med de tal rapporten henviser til fra 2019, forsikrer Arnaq Brønlund.

Den 1. april træder en ny overenskomst i kraft for pædagogerne.

Med den nye overenskomst stiger grundlønnen med tillæg for en stuepædagog med cirka 13 procent.

Det svarer til en stigning på omkring 2.500 kroner, og giver en månedsløn på knap 23.000 kroner før skat.

LÆS OGSÅ Rapport: Sådan kan kvaliteten i vuggestuer og børnehaver styrkes

- Det er det første skridt, vi tager. Vi stopper ikke her. Det er meget ønskeligt med forbedringer, siger Arnaq Brønlund.

Efterlyser tættere samarbejde

Hun hæfter sig blandt andet ved, at rapporten anbefaler at udvikle et fælles grundlag for ledelse for lederne i dagtilbuddene og en strategi for efter- og videreuddannelse.

- Jeg lagde med det samme mærke til afsnittet om, at det er vigtigt, at institutionslederne har tættere samarbejde og er i stand til koordinere, siger hun og tilføjer:

- Det er vigtigt, at institutionslederne kender pædagogernes arbejdsvilkår, og at pædagogerne bliver løbende styrket fagligt, og så skal der udarbejdes udviklingstiltag til pædagogerne, lyder det fra Arnaq Brønlund.