MIO's børnetalsmand, Aviaja Egede Lynge.Foto: MIO

MIO kræver politisk fokus på kvaliteten i landets dagtilbud

Nye anbefalinger til at løfte kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver bør få politikerne op af stolen og prioritere rammerne for børnene i landets dagtilbud. 

-  Hvis vi vil have børn, der får den udvikling og læring, de skal have for fremtidens Grønland, er der nødt til at ske en politisk prioritering nu.

Sådan siger MIO's børnetalsmand Aviaja Egede Lynge på baggrund af en ny rapport om kvaliteten i dagtilbuddene i Grønland. 

Det er MIO selv, der har bedt Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, om at lave undersøgelsen for at sætte fokus på børns ret til udvikling.

- Vi ved, at der er meget store udfordringer i forhold til at have nok pædagoger og have nok medarbejdere til daginstitutionerne, siger børnetalsmanden og tilføjer:

- Vi har ønsket at se, hvordan det går ud over børnenes ret til læring og udvikling, så det er hele børnerettighedsperspektivet, vi har ønsket at sætte fokus på, og det har vi fået nu.

LÆS OGSÅ Rapport: Sådan kan kvaliteten i vuggestuer og børnehaver styrkes

Med rapporten følger en række anbefalinger til at styrke kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver.

Rapport: Sådan kan kvaliteten i dagtilbud styrkes på tre niveauer

 

Nationale tiltag:

 

- Øge udbuddet af pædagogisk uddannede

 

- Etablere bedre vilkår for pædagogisk uddannet personale i dagtilbud

 

Kommunale tiltag:

 

- Udvikle en strategi for efter- og videreuddannelse samt rekruttering

 

- Følge systematisk op på sygefravær og etablere et fast vikarkorps
 

De enkelte dagtilbud:


- Øget fokus på dagtilbuddenes indretning, så indretningen i højere grad understøtter børnenes udvikling og læring

 

- Øge fokus på individuel vejledning og læring

Kilde: Rapporten 'Dagtilbud i Grønland - Analyse af forhold med betydning for børnemiljøet'. Den baserer sig blandt andet på interviews med 15 dagtilbudsledere, seks medarbejdere i dagtilbud og fem kommunale forvaltningschefer.

 

Rapporten er udarbejdet af VIVE og betalt og bestilt af MIO.

For få uddannede pædagoger og en løn der får pædagoger til at vælge stillinger i vuggestuer og børnehaver fra til fordel for bedre lønnede job andre steder, bremser kvaliteten i dagtilbuddene.

Rapporten slår da også fast, at udfordringerne med at rekruttere og manglen på personale: "samlet set er en væsentlig udfordring for kvaliteten i de udvalgte dagtilbud."

Og det bekymrer børnetalsmanden.

- På mange måder afleverer vi stadigvæk børnene til et sted, hvor de bare skal have mad og blive passet på, men de får ikke den ret til udvikling og læring, som de skal have, siger Aviaja Egede Lynge.  

Opråb til politikerne: Kom ind i kampen

Rapporten lander lige midt i en valgkamp til både kommunalvalg og Inatsisartut den 6. april. Og med valg lige om hjørnet, så har MIO da også et klart budskab til politikerne: 

Tag ansvar og gør noget ved de udfordringer med manglende pædagoger og hæv lønniveauet for pædagoger, så der kan skabes bedre rammer or børnene.

- Her taler vi ikke bare om nogle enkelte pædagoger eller enkelte mennesker, der skal have en løn. Vi taler om Grønlands fremtid. Det er børnene, de varetager, og ønsker vi et sundt land, som tager uddannelse og udvikling alvorligt, så er vi nødt til at prioritere det nu, siger Aviaja Egede Lynge.

Pædagoglønnen bør matche lærerlønnen

I VIVE's undersøgelse giver 13 ud af de 15 dagtilbud udtryk for, at de oplever udfordringer med at rekruttere personale. 

Derfor anbefaler rapporten blandt andet at øge antallet af uddannede pædagoger og sætte initiativer i gang, der forbedrer vilkårene for pædagoger i dagtilbud. 

Et sted at starte er ifølge MIO for eksempel ved at hæve pædagogernes løn, så den matcher lærernes.

- Vi kan jo sidestille pædagogerne med lærerne. Det er de samme børn, de arbejder for. De arbejder med læring og udvikling, og de sætter fundamentet for børnene, siger børnekonsulent i MIO, Ellen Bang Bourup. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt