Første teaterstykke om børne-tvangsflyttelse fra Grønland

For første gang bliver historien om de 22 grønlandske børn, der i 1950’erne blev fjernet fra deres familier og anbragt i Danmark til såkaldt dansk genopdragelse, nu opført som teater.
Inuit - teaterstykke om de 22 tvangsforflyttede grønlandske børn i 1950'erne
Foto © : P.R.A.A.K / Godsbanen
28. september 2016 10:43

Det sker på Åben Scene på Godsbanen i Aarhus, hvor gruppen P.R.A.A.K  opfører stykket “Inuit”.

Mens historien tidligere er blevet fortalt både i bøger og på film, rummer teaterstykket en mere nærværende og sansende fortælling om identitet helt generelt, siger instruktør og dramaturgistuderende ved Aarhus Universitet, Mie Kanø, til KNR.

- Vi berører det på den måde, at vi undersøger, hvordan det må være ikke at have en identitet. En klar identitet, som de færreste mennesker jo i virkeligheden har. Men som kommer mere til udtryk i ekstrem grad her.

   LÆS OGSÅ: Red Barnet beklager og undskylder grønlandsk børneeksperiment

Dystert stykke af danmarkshistorien

Mie Kanø blev selv opmærksom på historien under et ophold i Grønland sidste år og både overrasket og forarget over, at hun ikke kendte historien. 

- Et meget dystert stykke af danmarkshistorien, som jeg ikke kendte til, siger hun.

   LÆS OGSÅ: Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

Siden har Mie Kanø og teatergruppen arbejdet på stykket, hvor der indgår både dans, skuespil og lyrik. Til forskel fra for eksempel film kommer teatret 'tættere på', mener instruktøren.

- Teatret har et andet sprog, man kan fortælle den med. Så det er ikke bare den berettende fortælling, men den kan i høj grad få udtryk frem.

Stykket har premiere onsdag den 28. september og spiller til og med fredag den 30. september på Godsbanen i Aarhus.