Første gang selvstyreformand skal mødes med amerikansk præsident

Det er verdens øgede fokus på Arktis, der gør, at USA´s præsident vil mødes med Grønlands regeringsleder. Det vurderer historiker Daniel Thorleifsen.
- Det er usædvanligt, og det er så vidt jeg ved første gang, at en regeringsleder fra Grønland skal mødes med en siddende præsident fra USA, siger historiker Daniel Thorleifsen. Foto © : Malik Brøns/KNR // Gage Skidmore/Flickr Creative Commons
02. august 2019 07:28

Når Kim Kielsen skal mødes med verdens måske mest magtfulde mand, den amerikanske præsident Donald Trump, er det en begivenhed, som ikke har fortilfælde. For aldrig før har en formand for selvstyret været inviteret til et møde med en amerikansk præsident.

Det siger historiker og direktør for Grønlands Nationalmuseum og arkiv, Daniel Thorleifsen.

- Det er usædvanligt, og det er så vidt jeg ved første gang, at en regeringsleder fra Grønland skal mødes med en siddende præsident fra USA, siger Daniel Thorleifsen.

USA skal vide hvor Grønland står

Derfor bør Kielsen også benytte muligheden til at slå Grønlands rolle i Rigsfællesskabet fast med syvtommersøm, mener historikeren.

- Han skal have fortalt, at der er et ligeværdigt samarbejde i rigsfællesskabet, hvor Grønland har en naturlig plads. Når der skal drøftes arktiske forhold, er det uundgåeligt, at Grønland skal sidde med i sådanne fora, siger Daniel Thorleifsen.

LÆS OGSÅ Trump-møde er næste skridt i amerikansk charmeoffensiv

Daniel Thorleifsen påpeger, at klimaforandringerne og de nye muligheder for sejlads har fået ikke bare amerikanske øjne, men også kinesiske og russiske øjne rettet mod Grønland.

- Udlandet er blevet interesseret i Grønland, siden isen begyndte at smelte. Det giver mulighed for sejlads i hele det arktiske område. Især Kina og Rusland er interesseret i det arktiske område, og derfor er det klart, at USA også er interesseret i en tættere tilknytning til Grønland, siger han. 

Pituffik er et uundgåeligt emne

Grønland og USA har en fælles militærhistorie, der går tilbage til 2. verdenskrig og oprettelse af Pituffik i 1953. Det er diskuteret mange gange. Hvis USA's militære tilstedeværelse i Grønland kommer på dagsordenen ved mødet mellem Kielsen og Trump, så er det noget nyt, forklarer Thorleifsen.

- Det har man drøftet gennem alle årene. Det er foregået mellem den danske stat via Udenrigsministeriet og USA´s udenrigsministerium - aldrig direkte med Grønland. Så det er nyt, at Grønland bliver inviteret med til selve møderne, siger han. 

LÆS OGSÅ Kielsen skal mødes med Trump

Men historikeren tror nu alligevel ikke, at der sker noget banebrydende på området.

- Det bliver indledende skridt og indledende møde. Jeg tror ikke, det er et konkret punkt, de vil tage op. Der er ikke lagt op til, at der skal underskrives noget, slutter Daniel Thorleifsen.

Donald Trump besøger Danmark 2.-3. september. Ud over at mødes med Kim Kielsen, skal han også mødes med statsminister Mette Frederiksen og og den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen.