Grønland er i øjeblikket udsat for en sand charmeoffensiv fra amerikansk side, og offensiven krones nu med et møde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i begyndelsen af september.Foto: Scanpix

Ekspert: Trump-møde er næste skridt i amerikansk charmeoffensiv

Præsident Donald Trumps møde med Kim Kielsen er et forsøg på at få Grønland til at sætte grænser for store kinesiske investeringer, vurderer ekspert.

Mulige investeringer i grønlandsk infrastruktur, genåbning af en repræsentation i Nuuk og gentagne besøg i Grønland af den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Grønland er i øjeblikket udsat for en sand charmeoffensiv fra amerikansk side, og offensiven krones nu med et møde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i begyndelsen af september.

LÆS OGSÅ Kielsen skal mødes med Trump

Lektor ved Forsvarsakademiet Jon Rahbek-Clemmensen forklarer, at offensiven har til formål at begrænse kinesisk indflydelse i Grønland og forbedre det amerikanske forsvar mod den russiske militære oprustning i Arktis.

Tæt forhold til USA vil sætte grænse for kinesiske investeringer

Nu handler det om for Grønland at sikre sig, at det bliver til mere end pæne ord og skåltaler. Et tæt forhold til USA vil nemlig sætte en grænse for store kinesiske investeringer i eksempelvis grønlandsk minedrift, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen:

- Du kan godt have nogle kinesiske investeringer i Grønland og samtidigt orientere dig mod USA, men et eller andet sted er der en grænse. Og hvis Grønland ønsker at være tæt partner med USA, så giver de også afkald på muligheden for store kinesiske investeringer i Grønland.

Derfor er det afgørende, at de grønlandske politikere ved, hvad de vil have ud af det tætte forhold til amerikanerne:

- Og at man får sikret sig, at det ikke bare kommer til at handle om ord, men at amerikanerne rent faktisk leverer et eller andet, så der kan komme amerikanske investeringer ind og sikre, at man får økonomisk udvikling, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Det kan blive en svær udfordring for de grønlandske politikere, da udviklingen i en årrække er gået den stik modsatte vej.

Tilbage i 2014 tabte det delvist selvstyreejede selskab Greenland Contractors således en stor servicekontrakt på Pituffik, og i 2017 mistede Royal Arctic Line kontrakten på sejlads til Pituffik, da den blev givet til at amerikansk rederi.

Usædvanligt at Trump mødes med ledere af selvstyrende områder

Også formand for Færøernes Lagting Aksel V. Johannesen skal mødes med Trump, og ifølge Jon Rahbek-Clemmensen er det usædvanligt, at ledere af selvstyrende områder inddrages i statsbesøg:

- Jeg vil mene, at det er forholdsvis usædvanligt, at Trump mødes med personer som den grønlandske selvstyreformand og den færøske lagtingsformand. Normalt mødes folk på samme niveau. Det vil sige statsledere med statsleder. I det her tilfælde ville det være Mette Frederiksen, forklarer han.

Udover at mødet er et led i den amerikanske charmeoffensiv overfor Grønland, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, at mødet skyldes en vurdering fra dansk side, fordi Arktis står på listen over emner, der skal diskuteres med Donald Trump:

-  Når man skal diskutere noget om Arktis, så er det vigtigt, at Færøerne og Grønland også bliver hørt, så det ikke kommer til at hedde sig, at de bliver holdt udenfor. Alle skal have noget ud af Rigsfællesskabet.

Clemmensen understreger, at det er svært at spå om, hvad mødet konkret kommer til at handle om, men hans bedste gæt er, at Kielsen og Trump vil blandt andet tale lufthavne og Pituffik:

- Og så tror jeg de vil snakke om andre områder, hvor Grønland og USA kan få noget ud af at samarbejde, som for eksempel inden for sundhed, uddannelse og andre ikke-sikkerhedspolitiske spørgsmål.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt