Få tal i finanslovsdebatten
Det kan tyde på, at sækken er ved at blive snøret til, og at koalitionen bestående af Siumut, Atassut og Demokraterne denne gang har klappet den af med deres bagland i tinget før onsdagens andenbehandling.
Det havde den ikke ved førstebehandlingen, da Naalakkaersuisuts kød- og brændselsafgifter så dagens lys. Her var der lagt op til samlede afgifter hentet hos forbrugerne for 96 millioner kroner.
De er nu skrottet til fordel for en afgiftspakke på fyrværkeri, snus og slik for omkring 22 millioner kroner.
Noget som ikke kun koalitionspartiernes bagland har nikket ja til, men også oppositionspartierne, IA og Partii Naleraq.
Læs også Uldum tager afgiftspakken af bordet
Siumuts politiske ordfører Jens Immanuelsen kaldte det en tilfredsstilende ordning, for det betyder at der ikke kommer prisstigninger ude hos forbrugerne.
- Nu er afgifterne nogle, som alle partier i koalitionen går ind for. Før ramte de forbrugerne direkte, sagde Jens Immanuelsen.
Kompromisser
Mens IA's ordfører, Naaja Nathanielsen roste sit eget parti for kompromissets kunst ved at have stemt for flere af koalitionens forlig omkring finansloven.
- Vi bruger ikke vores rolle som oppositionsparti til at være imod alting, understregede Naaja Nathanielsen.
Læs også Upopulær hellefiskeafgift droppet
Også Naalakkersuisuts ændring af den udskældte afgift på uforarbejdede hellefisk og ændringen af kødafgiften fik pæne ord med på vejen af Demokraternes ordfører, Tillie Martinussen.
- Afgifter har aldrig været vores politik, men som alle andre må vi indgå i forlig og være vores opgaver voksne.
Uenigheder om fremmedfinansiering
Til gengæld var der knubbede ord fra oppositionen til Siumuts hede ønske om udenlandske investorer til byggeriet af landingsbaner og andre store anlægsopgaver.
- Vi skal opfordre til, at vi byder udenlandske investorer velkommen, sagde han.
Det fik ordfører fra Partii Naleraq, Per Rosing Petersen på banen.
- Vi skal ikke have et lufttrafiksystem, som 80 procent af befolkningen ikke har råd til at bruge. Systemet er kun til glæde for en lille del af befolkningen.
- For der er ikke mange penge at hente hos andre, når 70 procent af befolkningen har en indtægt på gennemsnitlig 250.000 kroner, mente Per Rosing Petersen.
Læs også Finanslov splitter koalitionen
Flaskehals i Piareersarfiit
Finanslovforslaget forventes nu at blive sendt tilbage til Finansudvalget, hvor der skal indarbejdes ændringer før tredjebehandlingen den 20. november.
Her håber både Siumut og IA på, at der kommer penge på bordet til alternativer for opkvalificeringscentrene Piareersarfit.
Det gælder f.eks. højskoler, bootcamps og mindre virksomheder, hvor unge ledige kan få hjælp til at komme ud af deres ledighed og få en tro på sig selv.
- Vi skal ikke forlade os på Piareersarfiit, hvor der allerede er flaskehalse, sagde Jens Immanuelsen.