EU klar med ny strategi for Arktis

Europa-Parlamentets udenrigs- og miljøudvalg vedtog tirsdag en rapport om såkaldt en integreret EU-strategi for Arktis.
Foto © : Michael Ransburg/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
01. februar 2017 16:06

Rapporten har fokus på både de geopolitiske, miljømæssige og sociale aspekter af udviklingen i Arktis.

Den fokuserer blandt andet på konsekvenserne af den globale opvarmning, som har gjort det lettere at nå til dele af Arktis, som det før var umuligt at komme til, og dermed ført til øget international konkurrence om at få fat på Arktis’ ressourcer.

Europa-parlaments medlemmerne fra Miljø- og Udenrigsudvalget vedtog derfor den fælles rapport, der opfordrer EU til at handle hurtigt for at undgå militarisering af regionen og for at beskytte det unikke økosystem fra klimaforandringerne.

LÆS OGSÅ Ellemann kæmper for økonomisk udvikling i Arktis

I rapporten henviser Europaparlamentet til den stigende CO2 i atmosfæren, som over de seneste 50 år har ført til en temperaturstigning i Arktis på 2 grader.

Og de advarer om, at dette ikke kun vil påvirke den arktiske region, men også økosystemer andre steder i verden pga. forhøjede vandstande.

Også tilstedeværelsen af store gas- og oliereserver i Arktis, vil i de kommende år føre til øget konkurrence i regionen.

LÆS OGSÅ Amerikansk formand for Arktisk Råd går af

Miljø- og Udenrigsudvalget noterer sig blandt andet, at russerne i stigende grad udstationerer militær og genåbner militærbaser i regionen, og påpeger i den sammenhæng, at en øget militarisering af Arktis skal undgås.  

- Derfor skal EU være omhyggelige med at følge internationale love, når det gælder Arktis. Det er den eneste måde, vi kan undgå at øge spændingerne i området, siger en af forfatterne til rapporten, Urmas Paet fra Estland.

Det samlede Europa-parlament stemmer om rapporten til marts i år.