Espersen ønsker sig nyt parti i Grønland

Ønsket om selvstændighed forblænder politikerne i Inatsisartut, mener Søren Espersen. Han efterlyser et grønlandsk parti, der vil fastholde Rigsfællesskabet og løse Grønlands udfordringer.
Al for mange vælgere, der støtter Rigsfællesskabet, har ikke et parti at stemme på i Grønland, mener Søren Espersen, som opfordrer til, at der bliver stiftet et nyt Danmark-venligt parti i Grønland. Det ville han selv gøre, hvis han var opstillingsberettiget i Grønland, siger han til KNR. Foto © : Toqqorsivik/Arkiv
19. september 2016 07:21

Partierne i Inatsisartut afspejler ikke den meget store gruppe af indbyggere, som fortsat ønsker at være en del af Rigsfællesskabet. Det mener grønlandsordfører hos Dansk Folkeparti, Søren Espersen:

- Alle partier i Landstinget (Inatsisartut. red.) siger det samme. Så det jeg efterlyser er, at man simpelthen danner et nyt parti, der har den rolle, som Atassut havde i gamle dage; nemlig at være for samhørigheden med Danmark og Rigsfællesskabet. Jeg ved, at stemmerne er til det derude, siger han til KNR.

Parti-efterlysningen kom under Dansk Folkepartis årsmøde i weekenden, hvor Espersen også langede ud efter de danske politikere ved at kritisere dem for at vende det blinde øje til Grønland og landets udfordringer i misforstået respekt for selvstyret.

Én holdning ud af til...

Ifølge Espersen er alle partier i Inatsisartut ud ad til enige om, at Grønland skal kæmpe for selvstændighed. Men holdningen er ofte en lidt anden, når mikrofonerne er slukkede, siger han:

- Når man har dem på tomandshånd, hører man også af og til den holdning, at den her selvstændighedssnak er gået al, al for langt, og man ønsker at fortsætte i Rigsfællesskabet med Danmark.

Han påpeger, at kun Demokraterne ved enkelte lejligheder offentligt har ytret, at partiet fortsat ønsker at være en del af den danske nation, men at det efterhånden er "ganske lidt" med udmeldingen på den front.

Læs også Espersen revser Grønlands økonomi

Nyt parti skal løse problemer

Derfor bør nogen tage initiativ til at repræsentere den del af befolkningen, som fortsat ønsker et stærkere sammenhold med Danmark, mener Søren Espernsen.

Det skal være med til at rette fokusset på landets nuværende udfordringer og ikke på drømmerier om selvstændighed.

- Det skal få gang i nogen debatter, der handler om at rede Grønlands økonomi og med at redde Grønland som samfund for at undgå flugten fra Grønland (..). Noget, der kan sætte gang i hjulene i Grønland i stedet for den evindelige snak om selvstyre, som tapper al energi ud af politikerne i landstinget.

Han tilføjer, at Dansk Folkeparti vil køre massiv kampagne i Grønland for at bevare Rigsfællesskab forud for en eventuelt folkeafstemning om et selvstændigt Grønland.