Aaja Chemnitz om spiralsag: Erstatning og politisk undskyldning er to forskellige ting

En retssag om erstatning til kvinderne i spiralskandalen er på sin plads, før den historiske udredning i sagen er færdig, mener IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz.
IA's foketingsmedlem Aaja Chemnitz mener, at det er rigtigt af kvinderne fra spiralskandalen at sagsøge staten, før den historiske udredning om forløbet er færdigt. Foto © : IA
02. oktober 2023 15:03

En erstatning fra den danske stat kan sagtens ske uden en politisk undskyldning.

Det siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA til DR P1 Morgen på nyheden om, at 67 kvinder fra spiralskandalen nu stævner staten for brud på menneskerettigheder.

Det sker, før den historiske udredning om forløbet er færdig. Det bliver den først i foråret 2025.

Men en erstatningssag og en historisk udredning behøver ikke gå hånd i hånd, siger Aaja Chenmitz til DR.

- Det er to sideløbende spor. Det er vigtigt at vide både politisk og samfundsmæssigt, hvad der er sket. Men samtidig er det også vigtigt, at de her konkrete sager bliver behandlet i en retssal, siger hun.

En af årsagerne er, at nogle af kvinderne, som har stævnet sagen, er omkring 80 år. Og det øger selvsagt risikoen for, at de ikke vil opleve en mulig officiel undskyldning fra staten i sagen.

En anden årsag er, at politiske vinde kan ændre sig og være med til at udskyde eller helt sætte en stopper for en mulig undskyldning fra staten.

- Lige nu har vi en statsminister, som gerne vil give en undskyldning. Men der kan komme et valg i 2025 eller 2026 i Danmark. Og vi ved, der kommer et valg i i 2025 i Grønland. Derfor kan der gå mange, mange år, før de kan lægge sag an, hvis man skal gå og afvente forskning, som jo allerede har været forsinket et lille års tid, siger Aaja Chemnitz.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • 67 kvinder fra spiralsagen har allieret sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater. De ønsker en undskyldning og erstatning fra den danske stat.

Hun henviser til, at den historiske udredning om spiralsagen blev udsat på grund af valget til Folketinget sidste år. Den lod dog også vente på sig, fordi der manglede at blive udpeget det endelige forskerhold til at lave udredningen.

Sandsynligt med forlig 

I 2022 gav statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel undskyldning på vegne af staten til de 22 grønlandske børn, som var en del af det såkaldte "eksperiment".

Efterfølgende valgte gruppen at kræve en kompensation fra staten. Men på trods af undskyldningen afviste staten kravet. 

Det førte dog alligevel til erstatninger på 250.000 kroner til hver af de nulevende eksperimentbørn, da sagen kort efter endte i et forlig.

Chefjurist ved Institut for Menneskerettigheder i Danmark, Marya Akhtar, har tidligere sagt til KNR, at en erstatning og en officiel undskyldning ikke nødvendigvis hænger sammen.

- Man er som stat ikke juridisk forpligtet til at give en undskyldning. Det er noget, man politisk er motiveret til.

Ligesom advokat Mads Pramming, der repræsenterer de 67 kvinder i spiralsagen, mener Aaja Chemnitz, at der allerede er grundlag for en officiel undskyldning.

Og tilkender domstolene først retten til en erstatning i sagen, vil der også falde en officiel undskyldning fra politisk side, siger hun til DR.

- Jeg er helt sikker på, at der kommer en politisk undskyldning, hvis der også kommer en erstatning. For så erkender man, at man har skyld i sagen fra statens side.