Erik Jensen om hash-sag: Vi venter på udvalgsafgørelse

Siumut accepterer ikke euforiserende stoffer i partiet. Det meddeler formanden. Han vil nu afvente udvalget til valgs prøvelse i forhold til et nyvalgt medlems bødesag.
Foto © : KNR / Malik Brøns
16. april 2021 14:17

Siumuts formand, Erik Jensen, mener ikke, at en bødesag for besiddelse af hash skal have konsekvenser for en nyvalgt politiker, som det ser ud nu. 

Det fortæller han til KNR. 

I stedet vil Erik Jensen vente på udvalget til valgs prøvelse. Det er et udvalg, der skal vurdere, om Qarsoq Høegh-Dam - og andre nyvalgte poitikere - kan sidde i Inatsisartut.

Derfor laver vi artiklen

Normalt omtaler KNR ikke retssager, hvor den tiltalte er frifundet.

Vi navngiver heller ikke de dømte i sager, hvor den dømte har fået mindre et års ubetinget straf.

Men sagen om Qarsoq Høegh-Dam er en undtagelse. Han er valgt til de nye Inatsisartut, og derfor vurderer KNR, at offentligheden har betydelig interesse i, at historien kommer frem. 

I overensstemmelse med de presseetiske retningslinjer bragte vi ikke historien, da Qarsoq Høegh-Dam blev dømt til at tilbringe en uge i anstalten

Landsretten fandt det ikke bevist, at hashen skulle sælges videre. Derfor endte Qarsoq Høegh-Dam med blot at få en bøde.

Derfor vurderer KNR, at der er offentlig interesse for at omtale sagen.

- Jeg kaster ikke ansvaret til udvalget, men vi skal vente på deres beslutning. Vi accepterer slet ikke euforiserende stoffer både i Inatsisartut og kommunen, siger Erik Jensen.

I kredsretten blev Qarsoq Høegh-Dam kendt skyldig i at ville videresælge 49 gram hash, som politiet fandt i hans bolig i oktober 2015. Det udløste en dom på en uge i anstalten, men sagen blev anket.

Sagen kom for landsretten i oktober 2019, men her fandt man det ikke bevist, at hashen skulle sælges videre. Derfor endte Qarsoq Høegh-Dam med blot at få en bøde. 

Og på grund af en lang sagsbehandlingstid blev bøden sat ned til 1500 kroner.

Udvalget til valgs prøvelse, som Erik Jensen henviser til, nedsættes efter et nyvalg og består af fem politikere. Aldersformanden i Inatsisartut - som bliver Hans Enoksen - og fire andre medlemmer, som formanden udpeger.

Medlemmerne får tilsendt al relevant kriminel historie på de folkevalgte fra politiet, og derefter skal de tage stilling til, om en person er "uværdig til at være medlem af Inatsisartut".

Udvalget til valgs prøvelse bliver nedsat, når det nye Inatsisartut samles 23. april.

Nyvalgte med retssager i bagagen

Bødesagen er dog ikke den eneste retssag mod nyvalgte Siumut-politikere, der har været oppe i medierne. Også Minik Høegh-Dam, der er bror til Qarsoq Høegh-Dam har været i søgelyset.

I mandags kom det frem, at Minik Høegh-Dam, der fik flest stemmer for Siumut til kommunalvalget i Avannaata Kommunia skal i landsretten og redegøre for et større pengebeløb.

I 2018 fandt politiet over 150.000 kroner i hans lejlighed, og anklagemyndigheden mistænker, at pengene stammer fra hashsalg eller anden ulovlighed. 

LÆS OGSÅ Kommende borgmester skal i landsretten for muligt hashsalg

Minik Høegh-Dam nægter sig skyldig og blev også frikendt i kredsretten 25. marts, men anklagemyndigheden valgte at anke sagen til landsretten.

- I Siumut accepterer vi på ingen måde euforiserende stoffer, sagde Erik Jensen, da han blev interviewet i Qanorooq tirsdag aften om sagen. 

Minik Høegh-Dam stod til at blive ny borgmester i Avannaata Kommunia, men på grund af den kommende retssag mod ham, mistede Siumut-gruppen tilliden til ham.

Fredag blev det besluttet i Siumuts hovedbestyrelse, at Minik Høegh-Dam ikke længere skal være medlem af partiet.

Det bliver Sakio Fleischer fra Uummannaq, der skal varetage den post. 

KNR har forsøgt at få et interview med Qarsoq Høegh-Dam, men det har ikke muligt at sætte et interview op.

Til gengæld har han svaret i en video på sin facebookprofil. Her understreger han, at han har ren straffeeattest.

Han anerkender dog, at medier har pligt til at undersøge politikerne:

- Nu er jeg politiker.  Selvfølgelig skal alt undersøges.

- Politikere skal selvfølgelig undersøges på alle ledder og kanter. Det er en frihedsrettighed.