Endnu en kommune dropper omdiskuterede test af grønlandske forældre
I Esbjerg Kommune har man valgt at droppe psykologiske test i sager om tvangsfjernelse af børn, hvor forældrene er grønlandske.
Og nu følger Københavns Kommune efter. Det oplyser Socialforvaltningen til Radio4.
Til KNR har direktør for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune Lise Willer sagt, at man har fulgt debatten i medierne.
- På et tidspunkt samlede vi de her henvendelser og den viden sammen, og så blev vi enige om, at på familieområdet vil vi sætte anvendelsen af de her test på pause, sagde hun i 28. juni.
Institut: Drop testen
Beslutningen blev truffet, efter at Institut for Menneskerettigheder har sendt et brev til de fem kommuner København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg. Det er de kommuner, hvor der bor flest grønlændere. I brevet opfordrer instituttet kommunerne til at droppe testen på grønlandske par.
Organisationen mener, at undersøgelserne er diskriminerende, fordi de ikke afspejler mimik og ansigtsudtryk.
De psykologiske test er nemlig udviklet ud fra vestlige normer og traditioner, og det kan skabe misforståelser, når den bliver brugt på personer med en anden kulturel baggrund. Det har blandt andet en rapport fra videnscentret VIVE påpeget.
I stedet har staten afsat penge til nye test, der skal målrettes grønlandske forældre, men det er uvist, hvornår de er færdige.
Vil ikke bruge testen
I Københavns Kommune bekræfter Socialforvaltningen, at den har modtaget et brev fra Institut for Menneskerettigheder, og at forvaltningen vil følge instituttets anbefalinger.
- Forvaltningen vil som udgangspunkt afholde sig fra at benytte ikkekulturtilpassede psykologiske tests i forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser med grønlandske forældre i anbringelsessager, lyder det i mailen.