En sikkerhedsmæssig linedans venter politikere efter sommer

Mere overvågning skal sikre, at udlandske konflikter ikke kommer til Grønland. Det skal også komme den civile grønlænder til gode. Det vil Naalakkersuisut arbejde for til forsvarsforliget efter sommer.
- Hvis andre landes konflikter ikke skal slippe igennem, så bliver vi nødt til at vide, hvad der sker i vores farvande. Dette stiller et krav om en udvikling af infrastrukturen i højere grad end i dag, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
04. juli 2023 11:16

Arktis skal forblive et lavspændingsområde. Men der skal også være sikkerhed i en usikker verden.

En linedans, som politikere fra Grønland, Færøerne og Danmark skal udføre, når de skal lave en endelig aftale om forsvarsforliget efter sommer.

Det siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), efter en rammeaftale for det kommende forsvarsforlig er blevet indgået.

- Vores højeste politiske prioritet er, at der ikke skal være oprustning i Arktis. Det er grundlaget for alt vores arbejde. Men det er også sagt med bevidstheden om, at der er nogle modsatrettede behov, siger Vivian Motzfeldt.

Sikkerhed i en verden i forandring

Hun understreger, at verdensordenen er blevet rystet efter Ruslands invasion af Ukraine. En begivenhed, som nødvendiggør et tættere samarbejde med andre lande og en snak om sikkerhed.

- At følge med i forhold ude i verdenen, som vi ikke kan kontrollere, og som nødvendiggør udvikling af både beredskabs- og forsvarsudstyr, siger Vivian Motzfeldt.

Vivian Motzfeldt understreger flere gange, at det centrale i det politiske arbejde er, at konflikter, der udspiller sig i udlandet, aldrig skal flyde over til Arktis.

- Hvis andre landes konflikter ikke skal slippe igennem, så bliver vi nødt til at vide, hvad der sker i vores farvande. Dette stiller et krav om en udvikling af infrastrukturen i højere grad end i dag.

Der er altså udsigt til en øget overvågning af de grønlandske farvande.

Men Forsvarets tilstedeværelse skal også være til gavn for det civile liv. Naalakkersuisut vil derfor sikre, at Forsvarets øgede tilstedeværelse også bliver til gavn for eksempelvis redningsberedskabet. En øget overvågning vil også sikre, at der hviler flere øjne på eksempelvis søkablet.

Det betyder, at dual-use bliver mere tænkt ind i den grønlandske infrastruktur. Det vil sige, at det både skal kunne bruges til militære og civile formål.

- Det vigtigste for os er, at udviklingen bliver til gavn for, og i samarbejde med, det grønlandske samfund, vores virksomheder og forskningsinstitutioner, siger Vivian Motzfeldt.