Naalakkersuisoq: Elcykler skal være lovlige

Efter flere artikler og debatter på Facebook om, at elcykler skal leve op til samme krav som knallerter, ser det nu ud til, at regler bliver ændret.
Politiet meldte tidligere på måneden ud, at elcykler er ulovlige, men nu bliver de måske lovlige alligevel. Foto © : Sisse Dupont/ Ritzau Scanpix
24. oktober 2023 14:47

Siden politiet i begyndelsen af oktober meddelte, at elcykler er ulovlige, har der været stor debat på sociale medier.

Det har fået naalskkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen, til at gå ind i sagen.

Det oplyser Departementet for Boliger og Infrastruktur i en pressemeddelelse.

Hans Peter Poulsen har skrevet til Transportministeren og anmodet om, at elcyklerne lovliggøres efter samme regler, som er gældende i Danmark.

- Naalakkersuisut følger interesseret med i den teknologiske udvikling, som i disse år kommer med nye typer køretøjer. Nogle af disse kan være til stor gavn for Grønland, mens andre ikke passer til de grønlandske veje. Naalakkersuisut arbejder for, at færdselslovgivningen giver borgerne de bedste muligheder for sikkert at udnytte udviklingen, siger Hans Peter Poulsen.

Bekendtgørelse fra 70'erne

Reglen, der fik politiet til at melde ud, at de eldrevne cykler er ulovlige, er fra 1979.

I bekendtgørelsen står der, at cykler her i landet bliver defineret som et 'pedaldrevet køretøj på hjul, som ikke er forsynet med motor'

Men det vil Hans Peter Poulsen nu havde ændret på.

- Det ligger Naalakkersuisut meget på sinde, at vi i Grønland har en tidssvarende lovgivning på færdselsområdet. Derfor vil jeg fortsætte dialogen og om fornødent presse på i den vedvarende dialog med Trafikministeren om modernisering af færdselsloven, siger Hans Peter Poulsen i pressemeddelelsen.

Hvad er kravene?

Reglerne gælder på veje, i bebyggede områder og på eksempelvis stier og slædeveje i naturen.

De krav, som knallerter og elcykler skal opfylde, fremgår af bekendtgørelse nr. 141 om køretøjers indretning (udstyrsbekendtgørelsen), som blev udstedt i 1979.

Af den fremgår, at en knallert – og dermed også elcykler – skal:

- være typegodkendt af Transportministeriet

- have en forlygte, som kan oplyse vejbanen mindst 30 meter foran køretøjet

- have synlig, rød baglygte og rød bagrefleks, som skal være anbragt i passende højde over vejbanen og så tæt ved køretøjets yderste kanter

- have et klart lydende, entonet signalhorn eller klokke

- have et styreapparat, som er solidt fastgjort til forgaflen, og som den let kan styres med

- have en driftsbremse, der ved enhver hastighed og alle belastningsforhold kan bremse på sikker, hurtig og virksom måde. Driftsbremsen skal være opdelt, så baghjulsbremsen betjenes med en pedal på køretøjets højre side og forhjulsbremsen med et håndgreb på styrets højre side. Driftsbremsens virkning skal i øvrigt være fordelt symmetrisk i forhold til køretøjets længdeakse.

- have hjulophæng og fjedre, som skal være solidt udført og forsvarligt fastgjort. Der må ikke på grund af brud eller slid m.v. forekomme væsentligt slør i hjulophænget som helhed eller i dets enkelte dele.

- være forsynet med luftgummiringe på alle hjul, hvor dæk, fælge og hjullejer mv. skal være ubeskadigede, og dækket skal i hovedmønstret overalt på slidbanen have mønsterdybde på mindst 1 mm. Yderligere skal alle hjul være forsynet med skærme.

Kilde: Grønlands Politi

Nu skal Færdselsstyrelsen derfor udarbejde et udkast til en ændring af bekendtgørelsen, som skal i offentlig hørring her i landet.

Efterfølgende skal Naalakkersuisut tage stilling til forslaget, før Færdselsstyrelsen kan udstede bekendtgørelsen.