Siumut-politikers klage er afvist
Når politikerne i Folketinget holder afslutningsdebat før sommerferien, slår det nogle gange gnister. Det gjorde det også tilbage i maj, helt præcist 29. maj og igen 31. maj, hvor Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam efter debatten klagede til Folketinget Præsidium over Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti.
Ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam kom Rasmus Jarlov med diskriminerende og nedværdigende kommentarer om hendes modersmål og etnicitet, som han antager er dansk. Og det stemmer ikke overens med Aki-Matilda Høegh-Dams identitet.
Men nu – tre måneder senere - er klagen blevet afvist af Præsidiet.
- Jeg er dybt skuffet over, at Præsidiet ikke ser det nødvendigt at handle i en sag, hvor min grønlandske identitet gentagne gange er blevet undermineret. Det er forbløffende, at ytringsfrihed kan bruges som en undskyldning for racistiske udtalelser, siger Aki-Matilda Høegh-Dam i en pressemeddelelse.
Svaret fra Præsidiet
Præsidiet er Folketingets øverste ledelse. Dets formand er Søren Gade (Venstre), som også er formand for Folketinget. Han begrunder afslaget med "vide rammer" for, hvad en politiker kan sige i Folketingssalen.
- Det er Præsidiets opfattelse, at debatten i Folketingssalen skal foregå under værdige former, og at Folketingets medlemmer skal behandle hinanden ligeværdigt, ordentligt og respektfuldt. Det gælder efter Præsidiets opfattelse særligt ved omtale af andre medlemmers personlige forhold, som f.eks. etnicitet, sprog, køn, religion, uddannelse, erhverv el.lign, skriver Søren Gade i afslaget.
- Samtidig er det Præsidiets opfattelse, at der må være meget vide rammer for, hvad det enkelte medlem kan sige i Folketingssalen, hvilket hænger sammen med den udvidede ytringsfrihed, som folketingsmedlemmer nyder i udøvelsen af deres hverv.
- Præsidiet finder ud fra en samlet vurdering af forløbet og ud fra en afvejning af ovenstående hensyn ikke grundlag for at foretage sig yderligere.
Jarlov: "Det er en meget dansk familie"
Men hvad blev der egentlig sagt i debatten, som gjorde, at Aki-Matilda Høegh-Dam klagede over Rasmus Jarlov?
I Folketingssalen refererede den konservative folketingspolitiker blandt andet til hans rejse til Nuuk sidste år:
- Jeg havde fornøjelsen af at møde fru Dams familie, da jeg var i Grønland sidste sommer, hvor hele familien blev sendt til Forsamlingshuset i Nuuk for at stille spørgsmål til mig. Vi havde en udmærket debat, så jeg ved jo også, at det er en meget dansk familie, sagde Rasmus Jarlov under Folketingets afslutningsdebat.
Samtidig antager Rasmus Jarlov under samme debat, at Aki-Matilda Høegh-Dams modersmål er dansk.
I klagen henviser Aki-Matilda Høegh-Dam til, at Jarlov også sidste år kom med samme antagelse, og at hun dengang gjorde det klart, at hendes modersmål er grønlandsk.
- Det er skræmmende, at vi nu står i en situation, hvor man kan definere hinandens etnicitet og nationalitet og så tvivl uden nogen konsekvenser, til trods for man bliver rettet. Hvis dette er den nye standard, kan vi lige så godt begynde at kalde hinanden for alt muligt, uanset hvad virkeligheden er, siger hun.