Aki-Matilda Høegh-Dam klager over folketingspolitiker fra Konservative
Siumuts folketingspolitiker Aki-Matilda Høegh-Dam klager over folketingspolitikeren Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti til Folketingets Præsidium. Det sker efter Folketingets afslutningsdebat onsdag i sidste uge.
Ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam kom Rasmus Jarlov med diskriminerende og nedværdigende kommentarer om hendes modersmål og etnicitet, som han antager er dansk. Det beskriver hun i klagen, som KNR har set.
I Folketingssalen refererede den konservative folketingspolitiker blandt andet til hans rejse til Nuuk sidste år:
- Jeg havde fornøjelsen af at møde fru. Dams familie, da jeg var i Grønland sidste sommer, hvor hele familien blev sendt til Forsamlingshuset i Nuuk for at stille spørgsmål til mig. Vi havde en udmærket debat, så jeg ved jo også, at det er en meget dansk familie, sagde Rasmus Jarlov under Folketingets afslutningsdebat.
Samtidig antager Rasmus Jarlov under samme debat, at Aki-Matilda Høegh-Dams modersmål er dansk.
I klagen henviser Aki-Matilda Høegh-Dam til, at Jarlov også sidste år kom med samme antagelse, og at hun dengang gjorde det klart, at hendes modersmål er grønlandsk.
Skaber en krænkende atmosfære
Derfor anmoder Aki-Matilda Høegh-Dam nu Folketingets Præsidium om at sikre, at udtalelserne ikke gentager sig, og at der udarbejdes nogle klare retningslinjer for folketingspolitikernes håndtering af hinandens kulturelle og sproglige baggrund.
- Ved gentagende gange at insinuere mig som dansk og min familie som meget dansk, ignorerer Jarlov min erklærede grønlandske identitet og baggrund.
- Man kan ikke lade være med at undre sig over, hvad Jarlov baserer sine udtalelser på, og det eneste, der kommer til grund for mig, er hudfarve.
- Sådanne udtalelser skaber en krænkende og nedværdigende atmosfære, som er uforenelig med Folketingets etiske kodeks og principper om gensidig respekt, skriver Aki-Matilda Høegh-Dam i klagen.
Konservatives Rasmus Jarlov står dog ved hans ord. Det siger han til Sermitsiaq.AG.
- Man er nødt til at tåle en del, når man deltager i den politiske debat. Man er nødt til at tåle kritik, og så må man jo svare på den og tilbagevise og korrigere, hvis man mener, der bliver sagt noget forkert, siger han til Sermitsiaq.AG.