TAKSØE-RAPPORT Ekspert: Anbefalinger styrker Grønlands muligheder

Taksøe-rapportens anbefalinger er historiske og styrker Grønlands mulighed for at profilere sig overfor resten af verden. Det mener Damien Degeorges, der har skrevet en ph.d. afhandling om Grønlands rolle i Arktis.
Ifølge Damien Degeorges vurdering giver Taksøe-rapportens anbefalinger Grønland gode muligheder for at samarbejde med Danmark om at profilere Arktis.
04. maj 2016 07:00

- Denne rapport er historisk på den måde, at den sætter arktis på et helt centralt niveau  i Kongerigets udenrigs- og sikkerhedspolitik, siger Damien Degeorges til KNR.

Han er konsulent og arbejder med arktiske spørgsmål i Reykjavik og færdiggjorde i 2011 en ph.d. afhandling i statskundskab om Grønlands rolle i Arktis.

Læs også Vittus: Taksøe-rapport er skræmmende læsning

Læs også Løkke: Åben dialog om udenrigs- og forsvarspolitik

Ifølge hans vurdering, giver rapportens anbefalinger Grønland gode muligheder for at samarbejde med Danmark om at profilere arktis.

- Det er vigtigt i en tid, hvor mange aktører kæmper om at tiltrække investorer i Arktis, at Danmark og Grønland arbejder sammen på en pragmatisk måde, siger Damien Degeorges.

Taksøe-rapporten anbefaler, at Danmark og Grønland arbejder sammen om etableringen af en såkaldt forskningshub - et forskningscentrum - i Grønland, hvilket ifølge Damien Degeorges er særdeles positivt.

- Når du har udviklet den slags forskningshub, så kan du profilere hele Kongeriget gennem det, man kalder offentlighedsdiplomati, siger Damien Degeorges.

Læs også OVERBLIK Se Taksøe-rapportens Arktis-fokus her

Læs også TAKSØE-RAPPORT Styrk Forsvarets indsats i Arktis

Det er lige præcis, hvad Taksøe-rapporten anbefaler, at Danmark og Grønland leverer en synlig og professionel indsats inden for netop offentlighedsdiplomati.

- Værtsskab for dagsordenssættende konferencer, internationale møder med videre i Danmark, Grønland og Færøerne er én nødvendig del, og aktiv deltagelse i andre større konferencer og events bør ligeledes prioriteres, hedder det i rapporten.

Damien Degeorges er ikke enig i Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoqs kritik af, at rapporten ikke tager tilstrækkeligt hensyn til grønlandske interesser.

 - Hvis jeg ser på grønlands situation i verden og sammenligner rummet, som Grønland har i udenrigspolitikken i forhold til eksempelvis et fransk territorium som Ny Kaledonien, så er det faktisk ganske stort, siger Damien Degeorges.

Ifølge Damien Degeorges er de to lande sammenlignelige, fordi Ny Kaledonien også er i gang med en selvstændighedsproces.