Efter lærerflugt: Udvalgsformand rejser til Tasiilaq for at snakke løsninger 

Juaaka Lyberth, der er formand for kommunens børne- og skoleudvalg, planlægger at tage til Tasiilaq for at holde dialogmøde med borgerne om lærersituationen.
Formand for børne- og skoleudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq, Juaaka Lyberth (IA), skal til Tasiilaq, der kæmper med lærermangel. Foto © : KNR/Marie Kuitse Kristensen
03. maj 2022 10:35

Datoerne er endnu ikke på plads, men planen er klar.

Formanden for kommunens børne- og skoleudvalg, Juaaka Lyberth (IA) vil til Tasiilaq for at tale med lærere og ledelse om situationen på Tasiilami Alivarpi.

Her har der fra august til april været en decideret lærerflugt.

Ti lærere har sagt op, og skolen mangler lige nu 22 uddannede lærere.

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

Samarbejdet mellem lærere og ledelse på skolen i længere tid været vaklende, har en tillidsmand på skolen forklaret. 

Samtidig er en undersøgelse sat i gang på skolen alt imens skolens leder, Jørn Holbech, er midlertidigt fritaget fra tjeneste.

Hverken skoleleder eller kommune har ønsket at udtale sig om den del af sagen til KNR.

LÆS OGSÅ Nuka og Kirsten-Marie var lærere på skolen i Tasiilaq – og de retter en hård kritik mod skoleledelsen

Det er altså i det lys, at udvalgsformand Juaaka Lyberth rejser til Tasiilaq.

Foruden lærere og ledelse skal også skolebestyrelse og forældre til skolens elever være en del af den dialogkaffe, som udvalgsformanden lægger op til. 

- Sammen med afdelingslederen for Skole rejser jeg i den nærmeste tid til Tasillaq og inviterer til kaffedialog. På den måde kan jeg direkte høre, hvad man fra Tasiilaq har af budskaber og forslag til løsninger for den aktuelle situation, og deres løsningsforslag på sigt, skriver Juaaka Lyberth i en pressemeddelelse.

Præciserer udtalelse

I et interview med KNR sagde Juaaka Lyberth i sidste uge blandt andet sådan her om årsagen til læremanglen i Tasiilaq.

- Flere lærere har gennem tiden sagt, at det er deres behov for at være tæt på deres familie i Vestgrønland, som har været årsag til, at de ikke kan arbejde længere tid i Tasiilaq.

LÆS OGSÅ Udvalgsformand om lærerflugt fra Tasiilaq: Det er alvorligt

I pressemeddelelsen præciserer formanden, at der dog også er eller kan være andre begrundelser til, at lærere siger deres stillinger op. 

- Et af grundende kan være samarbejdsvanskeligheder med ledelse og kolleger. Andre begrundelser kan være, at de sociale dele af arbejdet kan føles for tunge for den enkelte lærer, og hvad timelærere angår, kan nogen af dem føle, at der blev lagt for meget ansvar på deres skuldre, præciserer Juaaka Lyberth.