Siumut Nuuk får ny formand: Doris Jensen vil være borgmester

Ved Siumut Nuuks generalforsamling valgte medlemmerne Doris Jensen som ny formand, og nu vil hun have magten i kommunen tilbage på Siumut-hænder.
Siumut kan ikke godkende driften af Kommuneqarfik Sermersooq, skriver den nye formand i Nuuk i en pressemeddelelse. Arkivfoto Foto © : Arctic Circle
Skrevet af Merete Lindstrøm
30. maj 2019 18:43

Doris Jensen får nok at se til i fremtiden.

Den nye forfatningskommission, som hun er formand for, er netop begyndt sit arbejde. Og i den forgangne weekend blev Doris Jensen valgt som ny formand for Siumut Nuuk.

I en pressemeddelelse beskriver bestyrelsen deres to hovedmål for lokalafdelingen i Nuuk.

Siumut skal tilbage i borgmesterstolen

For det første: Siumut skal genindsættes i Kommuneqarfik Sermersooq. Vi kan ikke godkende driften af Kommuneqarfik Sermersooq, lyder det. Siumut vil altså forsøge at generobre den politiske magt i hovedstadskommunen. 

Formand: Doris J. Jensen                            

Næstformand: Ilatsiaq Markussen                   

Kasserer: Thora Ludvigsen

Medlemmer af bestyrelsen:         

Peter Davidsen                                                        

Isak Davidsen

Jens Kristian Berthelsen         

Bent Møller

SIS repræsentant: Lea Birthe Olsen

Stedfortrædere:                        

Marianne Laursen                     

Bitten Høegh Dam                    

Lars Jørgen Kleist

Doris Jensen nævner socialområdet, omsorgssvigtede børn, plejeforældre og borgere med særlige behov som områder, hvor hun mener, at kommunen svigter.

Borgmester Asii Chemnitz Narup er ikke døv for kritikken. 

- Vi har sat utallige initiativer i gang i en lang række år og hver gang bevilliget enorme summer til at føre dem ud i livet. Jeg vedstår gerne, at vi ikke er lykkedes med at skabe det helt perfekte tilbud til vores borgere. Det har jeg aldrig lagt skjul på, og det gør jeg heller ikke nu.

Kritikken fortsætter: Siumut Nuuk kan ikke acceptere, at ansvaret bliver kastet over på embedsmændene. 

- Vi mener, at tiden er inde til at få en politisk ledelse, der ikke stikker halen mellem benene, lyder de kontante ord fra den nye lokalformand i Siumut. 

Men der holder lydhørheden fra borgmesteren op. 

- Jeg synes, jeg har stillet op hver eneste gang, der kommer tilsynsrapporter eller kritik. Vi lytter og tager det til os og forsøger hver gang at gøre det endnu bedre. Så jeg kan ikke genkende kritikken med, at jeg skulle stikke halen mellem benene, siger Asii Chemnitz narup.

LÆS OGSÅ Doris J. Jensen i spidsen for Forfatningskommissionen

Doris Jensen mener, at et eksempel på at stikke halen mellem benene var, da lokaldirektøren i Forvaltning for Børn og Familie, Martha Lund Olsen, måtte tale med journalisterne bag DR´s dokumentar om Tasiilaq, fordi borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) aflyste i sidste øjeblik. 

LÆS OGSÅ Siumuts håndtering kostede Doris posten

Men med stemmefordelingen ved sidste lokalvalg, hvor Siumut fik bare 28,2 procent af stemmerne mod IA´s 43 procent, kan det blive svært at overtage magten i kommunen.

Derfor er svaret også mere vagt i forhold til, hvordan det skal gøres:

- Siumut vil kæmpe til det næste valg med håb om, at vi bliver det største parti igen her i Kommuneqarfik Sermersooq, siger Doris J. Jensen.

Kammerateri i valg af samarbejdspartnere

Et andet mål med at overtage magten i Nuuk lyder: Hjemmehørende arbejdskraft skal benyttes mere. 

LÆS OGSÅ Doris J. Jensen trækker sig fra Naalakkersuisut

Også her er udmeldingen fra den nye formand markant:

- Vi mener at Kommuneqarfik Sermersooq forfordeler nogle virksomheder frem for andre. Og vi har vished for, at hjemmehørende virksomheder bliver holdt udenfor vedrørende opgaver for kommunen, siger Doris J. Jensen.

- Jeg synes, den er skudt fuldstændig forbi, lyder svaret fra borgmesteren.

 Hun henviser til, at kommunen i 2015 indførte en indkøbspolitik der blev vedtaget af alle 19 medlemmer af kommunalbestyrelsen. Den indeholder grunlæggende retningslinjer for indkøb af vare og serviceydelser, og den er meget gennemsigtig, mener borgmesteren. 

- Jeg tænker, at kritikken er skabt for at skabe splid og sætte kommunen i dårligt lys. Jeg synes beskyldningen er så grov, at jeg lige vil sove på, hvordan jeg skal reagere på den, slutter Asii Chemnitz Narup