Doris Jakobsen kræver dansk åbenhed om Thule-sagen

Doris Jakobsen, som nu er genindsat i Folketinget for Siumut, forlanger svar på, om - og i så fald hvilke - møder, Danmark og USA har haft uden Grønlands deltagelse i Thule-sagen.
Doris Jakobsen Foto © : Paalu Møller/KNR
13. februar 2015 15:20

Det sker, efter at udenrigsminister Martin Lidegaard i et svar til Dansk Folkepartis Søren Espersen skriver:

 - Regeringen og Landsstyret har løbende mødtes med repræsentanter fra den amerikanske regering – såvel sammen som hver for sig.

Og det kritisabelt, mener Doris Jakobsen:

- Hvis Danmark har lavet aftaler med USA bag om ryggen på Grønland i denne sag, så er det meget alvorligt. Og det, håber jeg, ikke er tilfældet. Vi har jo brug for at stå sammen om vores krav til USA i denne sag.

- Men netop derfor er det meget vigtigt, at vi alle er fuld informeret om de forhandlinger, der er sket. Ellers kan vi ikke stole på, at vores udenrigspolitiske interesser bliver varetaget forsvarligt af Danmark, siger hun til KNR.

Doris Jakobsen vil dog ikke forholde sig til, at Grønland kan have haft møder med den amerikanske regering uden Danmarks deltagelse - selv om Thule-basen hører ind under dansk forsvarspolitik.

Læs også Doris Jakobsen returnerer til Folketinget

I svaret fra Martin Lidegaard fremgår det dog ikke, om selvstyret har været orienteret om møderne mellem Danmark og USA - blot uden at deltage i dem.

Til gengæld skriver udenrigsministeren sort på hvidt:

- Både Danmark og Grønland godkendte de endelige kriterier, som blev udfaldet af et forhandlingsforløb med USA. Disse kriterier blev som bekendt bekræftet i en brevveksling i december 2013.

Hvis det viser sig, at Grønlands Selvstyre - et af departementerne - har været bekendt med de ændrede kriterier, men det ikke er blevet forelagt Inatsisartut eller Naalakkersuisut, får det så nogen konsekvenser?

- Det vil jeg ikke sige noget om. Som sagt har jeg jo ingen kendskab til, hvilke møder der har været under det tidligere Naalakkersuisut og Danmark om Thulekontrakten. Men det er Naalakkersuisut, der skal forhandle denne sag med den danske regering. Det vil jeg ikke blande mig i, siger Doris Jakobsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske udenrigsminister i dag.