Døgninstitution åbner efterspurgt afdeling for helt små børn

Efter flere års efterspørgsel fra landets kommuner åbner Mælkebøttecenteret i Nuuk nu en anbringelsesafdeling for børn i alderen nul til tre år.
Mælkebøtten i Nuuk har været med til at råbe op om, at en tidlig indsats for anbragte børn er vigtigt. Derfor udvider de nu, så centeret fremover kan tage i mod børn mellem nul og tre også. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
29. august 2024 15:13

Et større renoveringsprojekt er så småt gået i gang af Mælkebøttecenteret i Nuuk. Der skal bygges til, og centeret åbner en ny anbringelsesafdeling, fortæller centerets leder Nuka Fleischer.

- Vi åbner en ny afdeling, hvor børn i alderen nul til tre år, som kommunen har vurderet skal anbringes uden for hjemmet, kan blive anbragt, siger Nuka Fleischer.

Centeret har indtil nu været nødsaget til at give afslag, når kommuner eller sundhedsvæsnet har henvendt sig, men samtidig har personalet fra Mælkebøtten været med til at råbe op om, at den tidlige indsats for børn er vigtig.

- Derfor må vi nu også være en del af løsningen, hvis det er det, der er behov for, siger lederen.

Hjem igen

- Det er vores mål med afdelingen, at børnene kun er anbragt hos os midlertidigt, siger Nuka Fleischer, der har været leder af Mælkebøttecenteret de seneste to år.

Når hun satser på, at børnene kun skal være anbragt midlertidigt, er det fordi centeret vil have stor fokus på selvfølgelig børnene, men også forældrene og relationen mellem barnet og forældrene, så børnene på sigt kan komme hjem at bo igen.

- Udover at tage imod de børn, der skal anbringes, vil vi tilbyde en udredning af både børnene, men også forældrene, hvis der er behov for det og træne forældrenes evne til at være forældre.

- Vi oplever, det kan være svært for kommunerne og sagsbehandlerne at have tid til nu, men det er rigtig vigtigt, at man bevarer relationen og samværet mellem barn og forældre. Og det er vores erfaring, at de børn, der har mest samvær og relation til deres forældre, er de børn, der klarer sig bedst, så det vil vi gerne være med til at styrke i håb om, at der på sigt er flere børn, der kommer hjem igen, siger Nuka Fleischer.

Kræver flere hænder

Den nye afdeling bliver etableret i den nederste del af den nuværende bygning, mens værestedet, som alle byens børn kan bruge alle dage, bliver flyttet ud i den nye tilbygning.

Men at åbne en ny afdeling, uden at lukke en anden, kræver flere hænder i hverdagen. Og ønskescenariet for Nuka Fleischer er, at hun kan byde 12 nye uddannede pædagoger velkommen om et år.

- Det er drømmescenariet at få 12 uddannede pædagoger, men vi er åbne for folk med god erfaring og socialfaglig baggrund som socialassistenter og socialmedarbejdere, siger Nuka Fleischer.

I et forsøg på at tiltrække nye skal lederen blandt andet forbi Socialpædagogisk Seminarium, Perorsaanermik Ilinniarfik, i Ilulissat og fortælle om Mælkebøttecenteret og den nye afdeling.

Når Aili, som afdelingen skal hedde, åbner, bliver antallet af børn, der kan være tilknyttet Mælkebøtten, hævet fra 24 til 31.

I dag er de 24 børn fordelt på tre adresser i Nuuk. De tre adresser huser en afdeling for akutanbringelser og to boenheder.

Hele ombygningen og den nye afdeling skal være klar til september næste år.