Mælkebøtten om anbringelse af nul til treårige: Behovet er rigtig stort

Der kommer nu en boenhed til de nul til treårige, som har været udsat for omsorgsvigt.
Mælkebøtten har lige fejret 15-års jubilæum. Foto © : KNR
25. august 2022 13:30

Den selvejede institution Mælkebøtten i Nuuk laver nu en boenhed til nul til treårige, som lider af omsorgssvigt. 

Boenheden skal hedde Aili.

Her kan børnene få en tryg start på livet, og Aili vil også tilbyde udredning af forældrenes kompetencer, så de kan passe godt på deres baby. Det kan ske allerede under graviditeten.

Formålet er at forebygge omsorgssvigt ved at starte en tidlig indsats.

- Mange gange sker anbringelserne meget sent, og det skyldes simpelthen, at vi mangler tilstrækkelige anbringelsesmuligheder, og der er stor mangel på plejefamilier i Grønland, siger Kirsten Ørgaard, direktør for Mælkebøtten.

Ved at få fat i forældrene inden fødslen for at lave udredninger af deres kompetencer, vil det være med til at sikre, at udsatte forældre får de nødvendige kompetencer til at give barnet en tryg opvækst, allerede inden barnet er født.

- Vi vil også udrede det lille barn både socialt og psykologisk med henblik på træning, hvis der er nogle forældre, som har kompetencer i at være forældre. Så skal vi træne dem i at arbejde med deres forælderrolle, siger Kirsten Ørgaard.

Aili er det første projekt i Grønland, som aktivt forsøger at integrere en tidlig indsats for de nul til treårige og deres udsatte familier på døgninstitutionsmrådet.

Behovet er stort

Mælkebøtten har arbejdet med oprettelsen af boenheden i et stykke tid. Der var svært at finde en egnet placering og et hus, som de kunne få godkendt til formålet. Men nu er der fundet et sted.

- Vi satser på, at så snart, vi har de nødvendige godkendelser fra myndighederne, er vi klar. Og vi håber at kunne komme i gang i første kvartal af 2023, siger direktøren.

Der bliver plads til otte spædbørn, som kan bo i Aili. Derudover vil der være mulighed for, at nogle børn kan bo hjemme, og så kan de komme i centeret med deres forældre til træning.

LÆS OGSÅ Mælkebøtten fejrer sin succes og håber på behovet daler

Og behovet er stort. Kirsten Ørgaard fortæller, at de ofte er i kontakt med kommunerne, socialrådgiverne og socialforvaltningen, hvor de får fornemmelsen af, hvor mange børn, der kunne bruge et sted som Aili.

- Senest har vi fået oplyst fra Avannaata Kommunia i Nordgrønland, at deres behov var fem til 10 pladser til børn i den her alder, og der er jo kun plads til otte. Så vi ved, at der er et rigtigt stort behov, siger hun.

Projektet kommer til at have stort samarbejde med kommunerne, socialstyrelsen, jordemødre, andet sundhedspersonale og andre, som arbejder med tidlig indsats. Kirsten Ørgaard fortæller, at det er vigtigt, at de får så meget tværfagligt samarbejde som muligt, fordi det i deres erfaring giver de bedste resultater.

Japansk virksomhed donerer penge

Den japanske ICT-virksomhed Fujitsu skyder 125.000 kroner i projektet.

Fujitsu åbnede i 2019 et kontor i Nuuk. I en pressemeddelelse fortæller firmaet, at de udover at støtte digitaliseringen af Grønland, også som en del af lokalsamfundet vil investere i at fremtidssikre det grønlandske samfund.

- Vi er overbeviste om, at Aili vil give endnu flere børn i Grønland en tryg og god start på livet, og kimen lægges til, at de for eksempel kan tage en uddannelse. Det er dels godt for den personlige livskvalitet, men også vigtigt for at de som voksne kan bidrage positivt til udviklingen i Grønland. Det støtter Fujitsu gerne op om, siger CSR-ansvarlig i Fujitsu, Susanne Münter, i pressemeddelelsen.

Mælkebøtten er glade for donationen, som skal bruges til inventar som barnevogne, senge og madrasser til børnene.  

Mælkebøtten har også modtaget andre donationer fra fonde og bidragsydere, men selve driften bliver finansieret ved de børn, som bliver anbragt. Dem skal kommunerne til at betale en døgntakst for. 

Mælkebøtten

For 16 år siden åbnede Mælkebøtten. De har lige fejret 15-års jubilæum, da fejringen blev udskudt sidste år på grund af Covid-19.

Jubilæet blev markeret i forbindelse med Kronprinsesse Marys besøg i Grønland i denne uge.

LÆS OGSÅ Lana tog imod Mary med blomster: Jeg havde kun set hende på billeder før i dag

Mælkebøtten er et sted, hvor børn og unge fra tre til 12 år kan blive udredt både socialt og psykologisk. Det er for, at man kan finde den rette placering af børnene.

- Vi forsøger at lave helhedsløsninger i samarbejde med forældrene, sagsbehandleren, skolen og daginstitutionen, sådan at barnet får det bedste tilbud fra starten. På den måde kan vi forhåbentligt på sigt undgå de mange anbringelser forskellige steder, siger Kirsten Ørgaard.

På et tidspunkt fandt personalet dog ud af, at der manglede anbringelsessteder til de børn, som var blevet udredt. Der var simpelthen ikke plads til dem på de andre institutioner i Grønland. Derfor blev de enige om at oprette deres egne.

Derfor er der nu to boenheder, som hedder Ilasiaq og Allu. Der bor i alt 26 børn.