Mælkebøtten fejrer sin succes og håber på behovet daler

<p>Flaget blafrer udenfor Mælkebøtten i dag. Børne og ungehuset i Nuuk holder nemlig jubilæum.</p>
Skrevet af Ivik Kristiansen
05. april 2016 18:09

Der var gaver på sofabordet, balloner på væggene og flagrende flag i Mælkebøtten i dag. Det er nemlig et helt årti siden huset for første gang slog dørene op for børn og unge med brug for hjælp.

- Jeg synes, at vi har opnået en fantastisk udvikling, til gavn for socialt udsatte børn og unge. Men også for ressourcestærke unge, som kan komme i vores værested, og deltage i alle de aktiviteter, vi har i Mælkebøtten, siger direktør for Mælkebøttecentret, Kirsten Ørgaard.

Ideen til Mælkebøtten spirede i Grønlands Erhvervs lokaler, hvor ønsket om mere arbejdskraft var drivkraften.

- Da vi jo egentlig springer ud af en erhvervsorganisation, der ønsker at gøre noget for børnene, og hvis vi kunne det for at få nogle unge mennesker gjort klar til at komme tilbage til vores virksomheder, og arbejde i vores virksomheder... Det var ligesom det, der var krumtappen i det hele, siger bestyrelsesformand for Mælkebøttecentret, Henrik Sørensen.

Det hele startede med en stab på fire mennesker. Dengang havde Mælkebøtten kun åbent i fire af ugens dage, og kun i weekenderne blev der holdt døgnåbent.

- Men så fandt vi ud af, at der faktisk var behov for, at vi faktisk har døgnåbent alle årets dage, siger Kirsten Ørgaard.

Og organisationen begyndte at tage socialt udsatte børn til sig. Men også det bød på udfordringer.

- De børn, vi har haft til Mælkebøtten, det er børn, som vi laver socialt og psykologisk udredning på, med henblik på, at de skal videre til noget, der er bedre end det, de kom fra. Men til sidst, så kunne vi ikke komme af med børnene, fordi der ikke var anbringelssteder nok. Og det var desværre de færreste børn, vi kunne sende hjem, lyder det fra direktøren.

I løbet af de forløbne 10 år er Mælkebøttecentret derfor blevet større. Yderligere to væresteder er åbnet, mens personalet er vokset fra fire til 32 mand.

Og da det i høj grad er omstændighederne, der har dikteret organisationens vokseværk, er det en forundret bestyrelsesformand, der kigger tilbage på de seneste ti år.

- Om vi troede om det kunne blive så stort en succes som det er i dag, nej, det kunne vi ikke. Det havde jeg ikke forestillet mig. Men som tiden gik, så kom der mere og mere til, og der var også mange sponsorer, som bidrog med penge til os, også tog det ende det andet. Hvis du havde spurgt mig for fem år siden, der vil jeg heller ikke havet troet, at vi vil stå med den succes, vi står med her i dag, siger Henrik Sørensen.

Men fordi sociale problemer er baggrunden for vokseværket, kan formanden ikke helt glæde sig over Mælkebøttens succes.

- Jeg er selvfølgelig et eller andet sted, inderst inde, ked af, at det er nødvendigt. Fordi det allerhøjeste succesgrad for os, det er jo, at der ikke er nogen børn, der har det skidt, siger bestyrelsesformand for Mælkebøttecentret, Henrik Sørensen.