Dødsbrand: Der er ingen brandfolk og intet brandudstyr i Nutaarmiut

En 45-årig mand omkom under en brand i Nutaarmiut. Borgerne måtte stå hjælpeløse og kigge på huset, der brændte.
- Civile borgere kom frem, men kunne ikke gøre noget, da huset brændte. Det var brændt ned inden klokken var halv elleve, siger Mina Heilmann. Foto © : Privatfoto. Niels Heilmann
20. februar 2023 16:37

​Hovedstaden vælter i nyt brandudstyr. 

Men nogle bygder har hverken brandmænd eller brandudstyr.

10. februar omkom en 45-årig mand under en brand i Nutaarmiut. 


Borgerne måtte stå hjælpeløse og kigge på, mens huset brændte ned, fortæller Mina Heilmann, som bor i Nutaarmiut, til KNR.

- Civile borgere kom frem, men kunne ikke gøre noget, da huset brændte. Det var brændt ned inden klokken var halv elleve, siger Mina Heilmann.

Hun oplyser, at der ikke er nogle brandfolk i Nutaarmiut. Beredskabschef i Avannaata Kommunia, Isak Pjettursson bekræfter også, at der ingen brandfolk er i bygden.

Beredskabschef indrømmer, at der intet brandudstyr er

- Ja, der er ingen brandfolk i Nutaarmiut. Vi er blevet informeret om, at der heller ingen brandudstyr er i bygden. Situationen i Nutaarmiut er vores svage side, siger Isak Pjettursson.

Mina Heilmann var den første, der opdagede, at det brændte. Hun synes, det er hårdt, at hun selv stod for at underrette omkring 30 medborger om sådan en situation, hvor den kostede nogen livet.

- Det er meget uhyggeligt. Det er jo mig, der underrettede andre, det er ikke nemt, siger hun.

Men hvorfor er der ingen brandudstyret i Nutaarmiut, når der er folk i bygden?

Der er to begrundelser ifølge beredskabschefen.

- Jeg har svært ved at svare på det. Der mangler medarbejder på brandstationer i vores kommune. Derfor kan vi ikke sikre, at vi dækker alle steder med brandfolk. Avannaata kommunia er et fiskeri område, derfor har vi svært ved at hente folk, der kan arbejde som brandmænd, siger Isak Pjettursson.

Avannaata Kommunia har brug for flere penge for at undgå samme situation, hvor nogen omkommer på grund af brand.

- Vi må undersøge, om der er andre steder, som intet brandudstyr har. Hvis nogle mangler udstyr, skal vi måske have hjælp fra kommunalbestyrelsen, fordi brandudstyret er meget dyrt, siger Isak Pjettursson. 

Da huset brændte 10. februar, kom der ellers fem brandfolk fra Tasiusaq. Men huset var ikke til at redde, da de ankom.

Brandfolkenes undersøgelse pegede ikke på, at der var noget mistænkeligt bag branden.