Direktør: Overhold aftale om nyt udbud

Direktøren for Greenland Contractors mener ikke, at USA’s juridiske afgørelse om Pituffik-kontrakten ændrer noget. I stedet efterlyser han handling fra politikerne.
19. juli 2016 10:06

- Det var jo ikke den kendelse, vi havde håbet på.

Det siger direktøren for Greenland Contractors, GC, Peter Kofoed, til KNR. 

Han er ikke just begejstret for afgørelsen fra den amerikanske appeldomstol, som giver det amerikanske forsvar medhold i, at Exelis Sercies A/S var retmæssig vinder af den omstridte servicekontrakt på Pituffik.

Men selv om man ikke hos hverken GC eller de to andre tabende selskaber, Per Aarsleff A/S og Copenhagen Arctic A/S endnu har besluttet, om man ønsker at gå videre med sagen i retssystemet, ændrer afgørelsen ikke på noget, mener Peter Kofoed.

I stedet burde det betyde arbejde hos danske, grønlandske og amerikanske politikere, mener han.

- Uanset at juraen har talt, mener vi, at det politiske system nu må træde i karakter og leve op til de aftaler, man har, og få fastsat nogle kriterier og hurtigst muligt få gennemført et nyt udbud.

 

Aftale om nyt udbud

GC-direktøren referer til en udmelding fra marts sidste år, hvor dav. udenrigsminister Martin Lidegaard (R) meddelte, at der ville komme et nyt udbud om Pituffik-kontrakten.

Det skete efter intense drøftelser med USA, der fastholdt, at udbuddet var forløbet korrekt, men at kontrakten med vinderen, Exelis Services A/S, skulle koges ned til ét til tre år. 

     LÆS OGSÅ USA: Nyt Thule-udbud sandsynligt om 1-3 år


Imens skulle Danmark, USA og Grønland i to arbejdsgrupper blive enige om kriterierne for et nyt udbud. Et arbejde, som nuværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) har sat på lavblus, til retssagen i USA var ovre. Altså til nu, påpeger Peter Kofoed:

- Nu er der jo ligesom talt fra appelretten også. Og nu har man i hvert fald ikke det argument længere. Så nu mener jeg, at man bør få sat det her arbejde på skinner og få skabt ro om sagen ved at få lavet nogle klare regler og, som sagt, få lavet et nyt udbud.

 

Hellere udbud end forlængelse

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen eller de amerikanske myndigheder i sagen. 

Heller ikke de øvrige selskaber, Copenhagen Arctic A/S og Per Aarsleff A/S, er vendt tilbage på KNR’s henvendelser i sagen.

     LÆS OGSÅ Exelis er ifølge domstol dansk

Men hos GC, der i dag fortsat har kontrakten på Pituffik til udgangen af september, vil direktøren hellere have et udbud før end senere. Også selv om selskabet risikerer at miste kontrakten efter 44 år på basen.

- Det vil jeg klart foretrække for at få skabt ro om situationen. Ikke mindst af hensyn til de medarbejdere, vi dels har, og de medarbejdere, vi skal rekruttere for at løse opgaven. Det er alt andet lige at gå ud og rekruttere og fastholde medarbejdere, hvis man har en horisont, der går lige en måned eller to eller tre ud i fremtiden, siger Peter Kofoed.