Exelis er ifølge domstol dansk

Amerikansk domstol peger på, at selskaberne skulle have kritiseret udbuddet for at opnå ret til at klage bagefter.
12. juli 2016 11:15

Amerikanske Exelis Services har nu helt officielt fået rettens ord for, at det var ganske efter reglerne, da de tilbage i 2014 vandt udbuddet om kontrakten på driften af basen ved Pituffik.

Dermed underkender appeldomstolen en tidligere afgørelse fra en anden amerikansk domstol, der ellers annullerede Exelis Services som rette vinder af kontrakten.

Det viser den skriftelige retsafgørelse som nu er blevet offentliggjort.

Exelis Services er ellers 100 procent ejet af den amerikanske koncern, Vectrus, og kun er registreret i Rigsfællesskabet med en postadresse. Men det er dog nok.

Sagens parter

Selskaberne Greenland Contractors, Copenhagen Arctic og Per Aarsleff havde alle lagt billet ind på servicekontraten for Thule Airbase. De har siden lagt sag an mod det amerikanske luftvåben og vinderen af udbuddet, Exelis Services. Det sagsanlæg er nu faldet ud til sidstnævntes fordel.

Simple krav

Ifølge de danske myndigheder kræver det nemlig blot en formel registrering i CVR-registret og en konto i en dansk bank at være en dansk registreret virksomhed.

Begge dele levede Exelis Services op til.

Læs også Vectrus glæder sig til at trække i arbejdstøjet

Appeldomstolen ligger også til grund for kendelsen, at man i det danske selskabssregister, CVR-registret, ikke kan registrere sig som underselskab i Danmark til et udenlandsk selskab.

Selskaberne skulle have påpeget fejl inden

Derudover peger domstolen også på, at ingen af de tre tabende selskaber har kritiseret formuleringerne i udbudsmaterialet, før selve udbuddet var i gang. Og det burde de ifølge amerikansk lovgivning have gjort for efterfølgende at have retten til at klage over vinderen af udbuddet.

Hverken den danske udenrigsminister eller de amerikanske myndigheder har meldt ud, hvad der nu kommer til at ske med servicekontrakten på Pituffik.

Læs også Danske politikere vil kalde minister i samråd om Pituffik-sagen

Læs også Qujaukitsoq: Vi tager dommen til efterretning