Detektor: Carla Sands advarer mod kinesisk spionage, men vil ikke udtale sig om USA's egen spionage
USA advarer Færøerne og resten af det danske rigsfællesskab mod kinesisk spionage. DR´s program Detektor har spurgt den amerikanske ambassadør, om det så betyder, at USA garanterer, at de heller ikke vil spionere i Danmark?
- Jeg er USA's ambassadør lige nu, og jeg kan ikke fortælle dig, hvad der vil ske i fremtiden. Det har jeg ikke nogen kontrol over. Det er et unfair spørgsmål, siger Carla Sands.
Det er DR´s program Detektor, der har talt med ambassadøren og dr.dk har skrevet om sagen.
LÆS OGSÅ Udenrigsministeriet afviser dansk pres på Færøerne i Huawei-sag
Den amerikanske ambassadør har i skarpe vendinger frarådet Danmark og senest Færøerne at vælge den kinesiske virksomhed Huawei til at stå for udrulningen af det nye og hurtigere 5G-netværk.
I slutningen af november skrev ambassadøren et debatindlæg i den færøske avis Sosialurin, hvor hun blandt andet skriver:
- Hvis du udøver din ret til ytringsfrihed, vil din kinesiske server så virke, eller vil den kinesiske regering kunne bruge deres rettigheder under deres love til at lukke ned for den service?
Ambassadøren advarer i den færøske avis mod, at Huawei ikke kan 'nægte en ordre om at udspionere på vegne af den kinesiske regering' eller 'nægte en ordre om at slukke for et system'.
Hun opfordrer i debatindlægget Færøerne til at overveje europæiske eller amerikanske firmaer til at udrulle 5G-netværket, og hun har siden sagt til DR Nyheder, at man ikke kan stole på Huawei.
- Fortalere for Huawei bliver betalt for at promovere Huawei, sagde hun.
Den amerikanske ambassadør Carla Sands nævner ikke, at USA flere gange selv er blevet taget i at overvåge personer i udlandet.
Ekspert i cybersikkerhed John Foley kalder af den grund den amerikanske ambassadørs debatindlæg i den færøske avis Sosialurin for 'lidt helligt':
- Hun pudser glorien. De amerikanske efterretningstjenester gør stort set det samme som de kinesiske, men da USA er et demokrati, gør de det måske lidt mere åbent og med større restriktioner end et diktatur som Kina, siger John Foley, der er uddannet sikkerhedsofficer og stifter af den private rådgivnings og it-sikkerhedsvirksomhed COPITS.
LÆS OGSÅ Venstre: FE bør kunne sige nej til Huawei
En stor del af de kendte sager om amerikansk overvågning blev afsløret, da Edward Snowden, whistleblower og tidligere medarbejder i de amerikanske efterretningstjenester NSA og CIA, i 2013 delte et stort antal hemmelige dokumenter om det amerikanske efterretningsarbejde med en række medier.
Den amerikanske overvågning har ikke kun været rettet mod terrorister, men for eksempel også diplomater.
Læs hele artiklen HER