Udenrigsministeriet afviser dansk pres på Færøerne i Huawei-sag

Danmark har ifølge Udenrigsministeriet ikke bedt Færøerne om at fravælge Huawei som leverandør af 5G-netværk. Det meddeler Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Færøerne har ret til frit at vælge netværksleverandør, understreger den danske udenrigsminister Jeppe Kofoed. Udenrigsministeriet i Danmark afviser, at Danmark har rådet Færøerne til at fravælge Huawei som leverandør af 5G-netværk. Foto © : Scanpix
11. december 2019 09:07

Ifølge Berlingske tirsdag skulle Danmark have rådet Færøerne til at droppe Huawei som netværksleverandør. Desuden skulle Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, have truet topfolk i det færøske landsstyre til at vælge Huawei som 5G-leverandør.

Skete det ikke, ville Kina droppe en frihandelsaftale med Færøerne, lød truslen fra Feng Tie ifølge Berlingske.

Men Udenrigsministeriet afviser at have advaret Færøerne mod brug af Huawei.

- Det ikke er korrekt, som det fremgår af pressen, "at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af 5G-netværk", skriver ministeriet.

LÆS OGSÅ Medie: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei kontrakt

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofoed, siger:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at teleområdet er et hjemtaget område. Valg af 5G-leverandør ligger derfor hos Færøerne selv.

Også statsminister Mette Frederiksen understregede tirsdag, at Færøerne selv bestemmer, hvem landet vil vælge til at stå for 5G-netværket.

Kinas ambassade i Danmark endnu ikke har kommenteret sagen, der skulle fremgå af en lydfil, som den færøske TV-station, Kringvarp, har optaget under et møde mellem den kinesiske ambassadør i Danmark og topfolk i det færøske landsstyre.

Kort inden offentliggørelse af optagelserne nedlagde en dommer på Færøerne fogedforbud mod at bringe lydfilen.

Blandt andre Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har meddelt, at de ønsker at drøfte sagen på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.