Lydklippet er i den færøske tv-station Kringvarp Føroyas besiddelse. De har fået et fogedforbud mod at publicere lydklippet. Foto: Anton Gundersen Lihn

Medie: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei kontrakt

Kinas ambassadør truede ifølge Berlingske Færøerne med at droppe handelsaftale, hvis ikke Huawei fik kontrakt. Det skriver Berlingske.

Hvis det færøske teleselskab Føroya Tele valgte det kinesiske selskab Huawei som leverandør af 5G-netværk, kunne Kina og Færøerne indgå en frihandelsaftale. Hvis ikke, kunne Færøerne glemme alt om en aftale.

Det fremgår af en lydoptagelse, erfarer Berlingske. Det fremgår ikke, om Berlingske har hørt lydoptagelsen.

Lydklippet er i den færøske tv-station Kringvarp Føroyas besiddelse. Kringvarp var mandag i sidste uge tæt på at bruge lydklippet i en nyhedsudsendelse, men 22 minutter før udsendelsen blev der nedlagt fogedforbud fra retten i Torshavn mod at bringe optagelserne.

Optagelsen er derfor ikke tilgængelig for offentligheden.

Balladen om Huawei

Ifølge Berlingske fremgår det af lydklippet, at den færøske lagmand, Bárður Nielsen, afviste at blande sig i, hvem Føroya Tele valgte som leverandør.

LÆS OGSÅ Færøsk medie fik forbud mod at bringe lydoptagelse: - Jeg er i syv sind

Berlingske skriver videre, at det i samtalen på lydklippet fremgår, at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af et 5G-netværk.

Brugen af Huawei som leverandør af 5G-netværk er de seneste år blevet en politisk betændt sag. USA har anklaget Huaweis udstyr for at have "bagdøre", som den kinesiske regering kan benytte sig af.

Ambassade har ingen kommentarer

Derfor forsøger USA at få alle sine allierede til at undgå at bruge Huawei til kritisk infrastruktur.

Blandt andet har regeringerne i Storbritannien og Tyskland varslet eller foreslået lovgivning, der skal holde Huawei fra blandt andet 5G-netværk og andre omfattende dele af infrastrukturen i de lande.

LÆS OGSÅ Færingerne flirter med omdiskuterede Huawei

I Danmark har TDC droppet Huawei og laver sit 5G-netværk med Ericsson i stedet.

Huawei har afvist den amerikanske kritik, og selskabet hævder også at være uafhængigt fra den kinesiske regering.

Berlingske har ikke kunne få en kommentar fra den kinesiske ambassade til sin historie om indholdet af lydklippet.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl