Venstre: FE bør kunne sige nej til Huawei

Forsvarets Efterretningstjeneste bør have vetoret over, hvilke selskaber lande i rigsfællesskabet må bruge til telenet og anden vigtig infrastruktur, mener Venstre.
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at Forsvarets Efterretningstjeneste skal kunne have det endelige ord, når lande i rigsfællesskabet tager beslutning i sager om telenet og anden sårbar infrastruktur. Arkivfoto Foto © : Open Grid Scheduler/Flickr Creative Commons
12. december 2019 10:18

Det foreslår Venstre efter uroen om Huaweis interesse i 5G-netværket på Færøerne, skriver Jyllands-Posten.

- Forsvarets Efterretningstjeneste kan nedlægge veto, hvis tjenesten vurderer, at der er en risiko ved en bestemt leverandør, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Teleområdet er hjemtaget af både Færøerne og Grønland og uden dansk indflydelse.

Både statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofoed har pointeret, at landene i rigsfællesskabet er frie til selv at vælge teleleverandører.

Men det har vakt opsigt, at Færøerne overvejer at bruge det kinesiske selskab Huawei til at udrulle 5G-netværk på øerne.

Ifølge Berlingske har den kinesiske ambassadør i Danmark truet Færøernes Landsstyre med at spærre for en frihandelsaftale med Kina, hvis ikke Færøerne vælger Huawei som 5G-leverandør. En trussel, som både den kinesiske ambassadør og Landsstyret dog afviser.

LÆS OGSÅ Udenrigsministeriet afviser dansk pres på Færøerne i Huawei-sag

Forsvarets Efterretningstjeneste advarede for nyligt om, at Kinas regering har pålagt alle kinesisk virksomheder - som for eksempel Huawei - at hjælpe Kinas efterretningstjenester.

Teleselskaber på både Færøerne og i Grønland har fået rådgivning af Center for Cybersikkerhed i Danmark om valg af leverandører. Herfra har ingen dog advaret imod at vælge Huawei som teleleverandør, skriver Jyllands-Posten.