SIK: Det må godt være besværligt at hente medarbejdere i udlandet

Formanden for SIK er ikke vild med tanken om at lette administrationen for udefrakommende arbejdskraft. Han indrømmer dog, at situationen med mangel på arbejdskraft har bagsider for arbejdsgiverne.
Jess G Berthelsen kan ikke afvise fast-track ordning på arbejstilladelser. Foto © : KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
19. august 2019 09:54

Det skal ikke være for nemt at få arbejdskraft til landet udefra. Det mener formanden for fagforeningen SIK Jess G. Berthelsen.

- For mit vedkommende må det godt være meget besværligt at få arbejdskraft udefra, siger Jess G. Berthelsen.

Udmeldingen kommer i kølvandet på Naalakkersuisoq Erik Jensens (S) møde med den danske udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye, som blandt andet handlede om en fast-track ordning for at lette administrationen ved arbejdstilladelser til arbejdstagere fra Europa udenfor norden. Og selvom Jess G. Bethelsen ikke er vild med tanken, erkender han problemet.

LÆS OGSÅ Erik Jensen vil gøre det lettere at hente arbejdskraft udefra

- Jeg hader at skulle hente arbejdskraft udefra, men fakta er, at vi mangler arbejdskraft, siger han.

Ingen folk at hente fra Danmark

SIK-formanden forstår godt bekymringen hos landets virksomheder og vil ikke afvise en fast-track ordning helt.

- Det kan måske være en af modellerne. Det nytter ikke ret meget, at vi prøver at få arbejdskraft fra Danmark, for der mangler man også arbejdskraft indenfor byggeriet. Men kravet må være, at man respekterer de overenskomster, der er i dette land, siger han.

LÆS OGSÅ Fast-track på arbejdskraft fra udlandet skal hjælpe byggebranchen

I byggebranchen oplever man, at det er svært at ansætte folk fra eksempelvis Østeuropa, fordi de skal være klar til at vente 3-5 måneder på at få arbejdstilladelse, før de kan komme i gang. Virksomhederne oplever også, at folk, man kan få her i landet, kan være ustabile, fordi de har mulighed for at gå til andre virksomheder og få bedre vilkår, hvis de vil.

Iloyale medarbejdere er et problem

Jess G. Berthelsen ved godt, at det kan være svært for arbejdsgiverne, når den lille arbejdsstyrke, der er til rådighed, har alle kort på hånden og kan vælge og vrage mellem jobs fra dag til dag.

- Jeg forstår godt arbejdsgiverne på det her område, for de får meget svært ved at planlægge, hvilke opgaver de skal tage ind. Når arbejdsstyrken hele tiden flytter sig, så ved de jo ikke, hvor mange medarbejdere de har i morgen eller om to måneder for den sags skyld, siger han.

Jess G. Bethelsen understreger overfor KNR, at han hellere vil arbejde for at få flere af de unge arbejdsløse her i landet uddannet til at tage de job, der er, fremfor at hente folk udefra.