Foto: Merete Lindstrøm

Erik Jensen vil gøre det lettere at hente arbejdskraft udefra

Det skal være nemmere at hente arbejdskraft udefra, for mangel på arbejdskraft og tungt bureaukrati bremser det økonomiske opsving. Det mener naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked, Erik Jensen (S).

Store dele af arbejdsmarkedet mangler kvalificeret arbejdskraft og kan ikke finde nok medarbejdere her i landet.

Hvis man skal hente medarbejdere i Europa udenfor de nordiske lande, kan sagsbehandlingen nemt komme op på tre til fem måneder og nogle gange endnu mere, fortæller Naalakkersuisoq Erik Jensen (S).

LÆS OGSÅ Politiker ønsker hurtigere sagsgang for udenlandsk arbejdskraft

Og det skal der gøres noget ved, for det kan bremse de gode tendenser, der er i landets økonomi og beskæftigelsessituation, mener han.

- Grunden til, at vi gerne vil have en fast-track ordning i Grønland, er, at vi gerne vil bevare den vækst, der er i øjeblikket. Vi vil gerne have mulighed for at besætte alle de ledige stillinger, der er i landet hurtigst muligt, siger Erik Jensen.

Forhåndsgodkendelser skal gøre det nemmere 

Derfor har han på et møde i starten af måneden drøftet muligheden for en såkaldt fast-track ordning med den danske udlændinge -og integrations minister Mattias Tesfaye, der er fra Siumuts søsterparti Socialdemokratiet. Ordningen eksisterer allerede for Færøerne.

LÆS OGSÅ Manglen på lokal arbejdskraft udfordrer Royal Greenland

Ordningen reguleres af, hvor mange arbejdsløse der er i landet og forskellige betingelser, som virksomhederne skal opfylde for at gøre brug af ordningen.

Forhåndsgodkendelse kan blandt andet gøre det muligt at hente medarbejdere med det samme, som får lov at arbejde, mens deres sag om arbejdstilladelse behandles. Men der er ingen risiko for, at herboende går glip af arbejde i den forbindelse, understreger Erik Jensen.

- Ved Inatsisartut lov står der allerede, at det er herboende, der har førsteret til at besætte stillingerne. Først når man ikke kan finde tilsvarende her i landet, så kan man hente folk udefra, siger han.

Det kræver dialog med arbejdsmarkedets parter at finde den rigtige ordning

Erik Jensen lægger op til, at ordningen skal tilpasses grønlandske forhold. Men han kan endnu ikke sige noget om, hvordan en fast-track ordning kommer til at se ud, hvis den vedtages her i landet. 

LÆS OGSÅ Regler for tilkaldt arbejdskraft skal strammes

- Det skal vi have en diskussion om nu på politisk niveau og med arbejdsmarkedets parter. Helt konkret hvad der kommer til at ske, det vender vi tilbage til, siger Erik Jensen.

Ved mødet med den danske minister blev der truffet aftaler med embedsværket om nærmere kontakt, så man kan komme i gang med at se på, hvordan forholdene kan forbedres konkret. 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt