Politiker ønsker hurtigere sagsgang for udenlandsk arbejdskraft

Der bør være en særlig hurtig sagsbehandling for at få udenlandsk arbejdskraft til Grønland, mener Aaja Chemnitz Larsen. Statsministeren er åben for idéen.
Foto © : Zach Korb/Flickr Creative Commons
03. januar 2019 10:11

Arbejdsløsheden i Grønland er lav, og flere virksomheder og offentlige arbejdspladser melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Det gælder for eksempel fiskefabrikker og i bygge- og anlægsbranchen, som mange steder i dag ansætter arbejdskraft fra udlandet.

Og behovet for uddannet arbejdskraft bliver kun større de kommende år, særligt i byggebranchen, med udvidelserne af Nuuk og Ilulissat lufthavne, etableringen af Qaqortoq lufthavn og Siorarsiorfik-projektet i Nuuk.

LÆS OGSÅ Manglen på lokal arbejdskraft udfordrer Royal Greenland

Derfor ønsker Aaja Chemnitz Larsen (IA) at smidiggøre sagsbehandlingen, når det gælder tilladelser om at få udenlandsk arbejdskraft til Grønland via Udlændingestyrelsen i Danmark.

Det kunne for eksempel være gennem en såkaldt fast track-ordning, som i dag gælder for udenlandsk arbejdskraft til Færøerne

- Det, synes jeg, kunne være rigtig interessant også at kigge på i forhold til Grønland. Er det noget, som statsministeren vil være villig til at kigge på? spurgte IA’s folketingsmedlem under en spørgetime i Folketinget i december.

Løkke: Åben for forslaget

I dag skal arbejdspladser i Grønland søge kommunen om tilladelse til at ansætte arbejdskraft fra udlandet. Det sker ifølge en lov fra 1992, der skal sikre, at grønlændere har førsteret til arbejde.

Kommunen giver således kun en tilladelse, hvis der ikke er ledig, grønlandsk arbejdskraft på området. Derefter skal udlændingen selv søge den danske udlændingestyrelse om arbejdstilladelse i Grønland.

LÆS OGSÅ Partier vil arbejdskraftmangel til livs

Færøerne, derimod, er medlem af den såkaldte ’fast track’-ordning hos Udlændingestyrelsen. Her kan færøske virksomheder få en forhåndsgodkendelse af styrelsen og søge direkte om tilladelse af arbejdskraft fra både EU- og ikke-EU-lande.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er klar til at se nærmere på en hurtigere sagsbehandling for Grønland.

- Der vil jeg bare erklære mig åben og konstruktiv, sagde statsministeren og henviste til en dialog med den danske udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

Både Aaja Chemnitz Larsen og statsministeren påpegede dog, at Grønland først og fremmest skal fokusere på at få flere borgere i uddannelse for på sigt at mindske flaskehalsproblemerne på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ Vores medlemmer mangler over 900 medarbejdere