Aqqaluaq B. Egede: Det er ikke finansloven 2018, der skal gøre os selvstændige

Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, giver ikke meget for den kritik, finansloven modtager fra oppositionspartiet Demokraterne.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
22. november 2017 18:23

Demokraternes Nivi Olsen har leveret en skarp kritik af, at finansloven kun lige går i nul, samtidig med, at koalititionen taler om selvbåren økonomi og grønlandsk selvstændighed.

Men den kritik giver Aqqaluaq B. Egede ikke meget for. Det fortalte han på et pressemøde onsdag med finansloven som tema.

- Selvstændighed indføres ikke gennem finansloven for 2018, men vejen mod selvstændighed kræver at samfundet arbejder børnenes sag, og at de unge får bedre muligheder og resten af befolkningen har gode betingelser, siger Aqqaluaq B. Egede.

LÆS OGSÅ Vederlag til Forfatningskommission er imod aftalen

Han efterlyser konkrete kritikpunkter fra oppositionen. Hvad mangler i, spørger han sine politiske modstandere?

- Der er afsat penge til særlig indsats til udsatte børn, inklusion af de handicappede i samfundet, og der er afsat midler til drift af misbrusbehandlingscenter, samt til decentrale uddannelser, siger han.

I 2018 og 2019 budgetterer finansloven med et overskud på cirka 11 millioner kroner, mens der i 2020 og 2021 er budgetteret med underskud. I alt giver det over en fire-årig periode et overskud på 800.000 kroner i landskassen.

LÆS OGSÅ Finansloven udskyder nye lufthavne

Der er med andre ord ikke efterladt meget plads til kriser i fiskeriet eller andre uforudsete udgifter i det grønlandske husholdningsbudget.

- Sådan er det altid når man skal lave budget fra fiskeriet, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han fortæller, at det er svært at forudsige, hvor mange fisk, der bliver fanget, når man skal indregne klimaforandringer og hvordan arterne formerer sig.

- Men jeg mener, at vi har lavet et realistisk budget, hvor vi ikke forventer yderligere indtægter end det, der allerede er indarbejdet i finansloven, siger han.