Der er rigtig gode medaljehåb for Grønland til Arctic Winter Games

For første gang siden 2018 bliver der fra 29. januar til 4. februar afholdt Arctic Winter Games. Og der er gode chancer for medaljer til Grønland.
Grønland skal i år dyste i seks forskellige discipliner til Arctic Winter Games. Foto © : Simon Uldum
15. januar 2023 11:16

Arctic Winter Games vender endelig tilbage efter snart fem års pause på grund af coronapandemien. I år bliver legene afholdt i Wood Buffalo i delstaten Alberta i Canada, og chef de mission for Arctic Winter Games fra Grønlands Idrætsforbund, Aviaaja Geisler, ser frem til at skulle afsted. 

- Ikke nok med, at det er et idrætsligt arrangement, så er det også et meget kulturelt arrangement. Og kombinationen af de to ting gør, at det er et meget specielt arrangement. Mange atleter, trænere og ledere har jo været med i flere år, så det bliver et gensyn for mange, siger hun.

Grønland sender i år 67 sportsudøvere afsted til Canada for at deltage i seks forskellige discipliner. Nemlig Arctic Sports, Dene Games, volleyball, badminton, bordtennis og snowboard.

LÆS OGSÅ Arctic Winter Games 2022 udskudt

Men selvom 67 sportsudøvere kan lyde af mange, er det en del lavere end de omkring 150 sportsudøvere, der sædvanligvis bliver sendt afsted.

Men det er der en helt særlig grund til, forklarer Aviaaja Geisler.

- I år er der to store arrangementer fra Grønlands Idrætsforbunds side. Arctic Winter Games og Island Games til sommer. Så rent økonomisk er det dyrt for specialforbundene at sende atleter afsted, siger hun og fortsætter:

- Der har været nogle specialforbund, som har tænkt sig godt om i forhold til, hvordan de vil bruge deres penge i år. Om de havde nogle atleter, som var klar nu, eller om de i stedet skulle vente og prioritere Arctic Winter Games til næste år. Og det er der nogle specialforbund, der har gjort, og det er vi helt forstående over for.

Det er på grund af de seneste års aflysninger af Arctic Winter Games, at det allerede blive afholdt igen i 2024.

Høje forventninger

Det færre antal af sportsudøvere handler ifølge Aviaaja Geisler også om, at nogle af de idrætsgrene, som Grønland plejer at dyste i, ikke skal afsted i år.

- For eksempel futsal plejer at være med, hvor det jo er nogle større hold. Og det samme med alpinski, langrend, skibiathlon og volleyball for drenge. Så det er nogle store mængder, der sidder over i år, siger hun.

Til trods for at der vil være færre sportsudøvere afsted fra Grønland til dette års Arctic Winter Games, tror Aviaaja Geisler og Grønlands Idrætsforbund stadig på, at der vil være et højt niveau fra Grønlands side.

- Vi har høje forventninger til vores atleter. De har haft god tid til at træne. Og jeg kan også forestille mig, at der er nogle, der er ivrige efter at komme afsted og konkurrere, fortæller hun.

LÆS OGSÅ Efter flere år med aflysninger: Arctic Winter Games løber af stablen i 2023

Og stor konkurrence kommer der da også til at være. Men det betyder ikke, at der ikke er gode chancer for, at de grønlandske sportsudøvere kan få metal med hjem til Grønland. Tværtimod.

- Der er rigtig gode medaljehåb for Grønlands delegation til Arctic Winter Games. Både i Dene Games, snowboard, badminton, bordtennis og i flere discipliner i Arctic Sports, afslutter Aviaaja Geisler.

Der bliver dystet i 20 forskellige sportsgrene til dette års Arctic Winter Games. Udover Grønland deltager også hold fra Alaska, Alberta North, Northwest Territories, Nunavic-Quebec, Nunavut, Sapmi og Yukon.