Efter flere år med aflysninger: Arctic Winter Games løber af stablen i 2023

Over 2.000 unge fra Arktis skal samles til sportsstævnet Arctic Winter Games i den canadiske provins Alberta i slutningen af januar 2023 – med mindre corona spænder ben for det igen.
awg flamme
Arctic Winter Games flammen bliver tændt 29. januar næste år Foto © : Noah Mølgaard
Skrevet af Noah Mølgaard
21. januar 2022 15:40

Som det ser ud nu, bliver Arctic Winter Games-flammen tændt 29. januar næste år. 

Det store sportsstævne har været afholdt hvert andet år siden 1970, men som med så meget andet, har det været aflyst på grund af corona. Sidst, det løb af stablen, var i 2018.

Men nu er værterne i Wood Buffalo i Alberta i fuld gang med at forberede sig på at tage imod omkring 2.000 sportsfolk fra Arktis om et år.

Det fortæller det grønlandske medlem af Arctic Winter Games internationale komite, der er den øverste myndighed i de arktiske vinterlege.

- Der har været grundige undersøgelser, inden vi besluttede os for, at Arctic Winter Games afholdes i januar 2023, siger Karl Davidsen.

- Samtlige medlemslande er blevet hørt. Og konkurrencerne er placeret til slutningen af januar for at undgå afholdelse samtidig med andre store stævner i Canada.

LÆS OGSÅ Arctic Winter Games aflyst på grund af frygt for corona

Arctic Winter Games blev i 2020 aflyst en uge før åbningen af det store stævne, da covid-19-smitten spredte sig som en steppebrand.

Smittespredning

Næste Arctic Winter Games efter 2023 er planlagt til at blive afholdt i Alaska i 2024. Det er atypisk, da det store stævne, som nævnt tidligere nævnt, normalt bliver afholdt hvert andet år.

- Finansåret for det offentlige er meget anerledes i Alaska. Det har været svært at gøre det anerledes, når vi skal sikre støtten fra det offentlige i Alaska, forklarer Karl Davidsen.

LÆS OGSÅ Arctic Winter Games 2022 udskudt

Covid-19-mitten toppede i december og januar de seneste to år med rekordhøje smittetryk i forskellige lande.

Kan der komme ny udsættelse eller aflysning, hvis smitten igen bliver voldsom samme tid næste år?

- Det kan tænkes, og det er noget, vi har snakket om. Men vi undersøger også forskellige muligheder for at undgå udsættelse. Det kan være krav om vaccination og forskellige restriktioner, siger Karl Davidsen.

LÆS OGSÅ Tidlig aflysning af Arctic Winter Games overrasker idrætsforbund

Forskellige sportsgrene i Grønland er allerede i gang med planlægning næste års Arctic Winter Games.

Grønland har været fast deltager siden 1992.