Fodboldkyndig: Den nye generation skal lære at tage ansvar

Fodboldspiller gennem flere årtier og træner giver sit bud på, hvorfor det er afbud og færre tilmeldinger til GM.
Nukannguaq Zeeb
Nukannguaq har spillet på klubplan og på landsholdet under sin aktive karriere. Foto © : Nukannguaq Zeeb
Skrevet af Noah Mølgaard
09. august 2023 07:56

Grønlandsmesterskaberne i fodbold for herrer er i år hårdt ramt af afbud og færre tilmeldinger til kvalifikationskampe.

Nu spilles fodbold-GM slutrunden med seks hold istedet for otte hold som oprindeligt var planen.

Træner og spiller gennem mange år Nukannguaq Zeeb fra Qeqertarsuaq mener, at den tendens har været under udvikling gennem flere år. Og nu slår den til for alvor.

- Jeg har lagt mærke til, at den nuværende ungdoms engagement i fodbold ikke er så dedikeret i samme grad, som den gang jeg var aktiv og den generation, der var før os, siger Nukannguaq Zeeb til KNR og fortsætter: 

- Vi ser oftere, at folk står i afventende situation og lægger ansvaret på andre. Jeg mener, at det er en stor del af den nuværende situation ved fodbold-GM.

Nukannguaq Zeeb understreger, at han udtaler sig som privat person. 

Et samfundsansvar

Han mener også, at det er for let at lægge ansvaret på Grønlands Boldspilunion KAK eller enkelte klubber. Ansvaret er ifølge ham fordelt mere bredt i samfundet.

Blandt andet har forældre, skoler og familiemedlemer et medansvar ifølge ham. 

- Men jeg tænker også, at strukturen i samfundet spiller en rolle. Der bliver som eksempel udbetalt offentlig forsørgelse uden større forhindringer. Jeg mener, at det er med til at fratage et ansvar, siger Nukannguaq Zeeb.

Han mener, at der skal gøres en indsats over en bred vifte for at vende udviklingen, og at der skal væbnes med tålmodighed.

Lære modgang

- Vi skal ikke blot vente på, at KAK gør noget. Vi skal derimod gøre en indsats i vores hjembyer. Klubberne skal gøre de unge klar til at påtage sig ansvar, siger Nukannguaq Zeeb og fortsætter: 

- Hvad skal de unge gøre, hvis de vil deltage ved GM, hvis det bliver lagt i Qaqortoq om ti år? Vi skal klæde dem på til at kunne takle udfordringer.

Fodbold-GM begynder på torsdag klokken 15.00.