Demonstrationer mod udskældte tests breder sig til hele landet og udlandet

Tirsdag 10. december går demonstranter endnu engang på gaden i protest mod danske kommuners brug af forældretests på grønlandske familier.
Aka Hansen er medarrangør af demonstrationerne i Nuuk. Hun kræver, at danske kommuner stopper brugen af FKU på grønlandske familier og at tidligere sager, hvor testene har været i brug, går om. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig
09. december 2024 07:39

I den seneste måned har demonstranter udstyret med bannere, bamser og farverige skilte med navne på grønlandske børn, der er anbragt i Danmark, gået på gaden i både Nuuk og København i protest.

Demonstranterne kræver, at danske kommuner stopper brugen af udskældte tests – de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) – på grønlandske familier.

Tirsdag 10. december går de på gaden igen – og denne gang i flere byer landet over. Der er varslet demonstrationer i Nuuk, Ilulissat, Aasiaat, Ittoqqortoormiit, Tasiilaq, Nanortalik og Narsaq. Derudover er der arrangeret demonstrationer i København, Aarhus, Reykjavik, Iqaluit og Árran.

- Der er en stigende frustration og vrede fra folk her, som føler, at politikerne holder os hen. Jeg synes ikke, at man kan mærke en politisk vilje til at gøre den store forskel, som det er lige nu, siger Aka Hansen, der er medarrangør bag demonstrationen i Nuuk.

Demonstranter mødte op med bannere og bamser ved tidligere demonstrationer. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig

Samtidig kræver demonstranterne også, at tidligere anbringelsessager går om, hvis forældretestene har været i brug på grønlandske familier.

- De politiske initiativer har slet ikke båret frugt, når man kan se, at nogle kommuner fortsat bruger de her tests, selvom mange eksperter har frarådet det, siger Aka Hansen.

Opbakning fra Island

Indtil nu har demonstrationerne imod de udskældte tests foregået i Danmark og Grønland. Men Aka Hansen og medarrangørerne bag demonstrationen i Nuuk opfordrer i en video på de sociale medier det internationale samfund til også at gå på gaden i protest.

Og det budskab har Ditta Jensen lyttet til. Derfor står hun bag demonstrationen i den islandske hovedstad, der skal foregå foran den danske ambassade i Reykjavik.

- Vi vil gerne være med til at sprede budskabet om tvangsfjernelser af grønlandske børn i Danmark, siger Ditta Jensen, der oprindeligt er fra Grønland, men nu bor i Island.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

Der er stor tilslutning til demonstrationen, fortæller hun. Indtil videre har 70 personer tilmeldt sig begivenheden, der er oprettet på Facebook, og flere personer har skrevet støttende beskeder til Ditta Jensen.

- Vi kræver, at brugen af FKU'ene stopper. Men det er ikke kun testene, der er problemet. Grønlandske børn, der bliver tvangsfjernet fra deres familier, mister deres sprog og identitet, siger hun.

Socialminister i samråd

Sagen om anbringelser af grønlandske børn i Danmark er endt på ministerniveau, efter at naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), og den danske socialminister, Sophie Hæstorp Andersen (S), tidligere på måneden holdt møde om sagen.

Her forlangte Aqqaluaq B. Egede, at de danske kommuner skal stoppe brugen af testene på grønlandske familier. Men det blev i stedet til en opfordring fra socialministeren til de danske kommuner om at overveje at stoppe brugen af testene.

KNR har i den seneste måned forsøgt at få et interview med Sophie Hæstorp Andersen om sagen. Hun vil ikke stille op til interview.

IA's Aaja Chemntiz og Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam, der begge sidder i Folketinget, har kaldt socialministeren i samråd. Det finder sted 7. januar 2025.

Demonstrationerne starter klokken 16 lokal tid i de forskellige byer.