Demonstranter vendte ryggen til Kim Kielsen

Selv om finansloven er vedtaget, gik demonstranter i Nuuk igen på gaden i dag. De er dødtrætte af politikerne, som de mener ikke inddrager befolkningen.

- Jeg er træt af, at systemet ikke har ændret sig, siden Hjemmestyret blev indført. Det er kun politikerne, der bliver skiftet ud, og de lytter slet ikke til befolkningen. Hvorfor skal vi fortsætte på den måde, spørger Aputsiaq Petersen, der for anden gang er mødt op i Nuuk for at demonstrere mod landets politikere. 

Aputsiaq Petersen. Foto: Ane-Marie Petersen, KNR

 

For blot en uge siden stod han også foran Inatsisartut, hvor demonstrationsgruppen Naammaleqaaq - Nok er nok – samlede rigtigt mange mennesker. KNR’s udsendte reporter vurderede, at mindst 1000 mennesker var mødt op i Nuuk, hvor de råbte ”Nok er nok” foran Inatsisartut.

I dag er der ikke helt så mange til demonstration. Til gengæld har 1300 skrevet under på en erklæring, der lyder sådan her:

 

”Politikerne bliver nødt til at behandle borgerne som ligeværdige mennesker, og sundhedsvæsenet, vores børn, folk der arbejder for børn, hjemløse med flere må komme i første række i stedet for naalakkersuisuts egne behov. De er jo naalakkersuisut for det grønlandske folk," som der står på skivunder.net/ naammaleqaaq.

Kan ikke acceptere det

I fredags blev finansloven for næste år vedtaget – en finanslov, der har fået demonstranterne op af sofaen ud i mørket og kulden. Én af de ting, som demonstranterne er vrede over, er de nye afgifter, som pludselig blev lagt på sukker, slik, alkohol og smøger for at lukke et gabende hul i finansloven. Men demonstranterne er ikke kun vrede over de nye afgifter. Afgifterne var nok nærmest den dråbe, der fik bægeret til at flyde over for dem. 

LÆS OGSÅ Ekspert om demonstrationer: Kim Kielsen behøver ikke at være bange

”Vi er træt af den måde, som naalakkersuisut styrer vores land på! De nye afgifter rammer familier med lav- og mellemindkomster, og det kan vi ikke acceptere! Denne underskriftindsamling har til formål at ændre den måde, som  naalakkersuisut uden inddragelse af befolkningen styrer Grønland på,” står der i erklæringen, som demonstranterne afleverede til naalakkersuisut. 

Anders Meilvang

Og det er demonstrant Anders Meilvag helt enig i.

- Den politik, som bliver ført lige nu, er meget uretfærdig. Alt går ud over den almindelige befolkning, der har svært ved at få enderne til at mødes, siger han.

- I stedet kunne man lægge skatter og afgifter på dem, der har råd til at betale. Grønland er ved at blive et af de mest ulige lande i verden. Afgiftene er dråben, der får bægeret til at flyde over – det er rigtigt, at afgifterne rammer alle, men de rammer mest dem, som ikke har ret meget i forvejen, siger han til KNR.
 

Kim Kielsen taler til demonstranterne foran Inatsisartut. Foto: Ane-Marie Petersen

 

Demonstranterne afleverede underskrifterne til Kim Kielsen, der stod på trappen foran Inatsisartut med en megafon. Men demonstranternes ønske om at at komme af med naalakkersuisut, kunne de godt glemme, lød det fra ham:

- Selv om man demonstrerer, skal der ikke regnes med, at naalakkersuisut trækker sig. Vi arbejder på baggrund af Inatsisartuts beslutninger, og når vælgerne har sat deres kryds, så er det flertallet, der bestemmer, sagde han til ryggen af demonstranterne.

LÆS OGSÅ Demonstranter efter finanslov: Vi er skuffede og vrede

Ved Christianshavns Slotsplads i København vil en gruppe også demonstrere mod Naalakkersuisut på samme tidspunkt som i Grønland. 
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt