Demonstranter efter finanslov: Vi er skuffede og vrede

Selv om der har været folkelig modstand mod nye afgifter på blandt andet cigaretter og sukker, er finansloven vedtaget.
22. november 2019 18:07

-  Vi er skuffede og vrede. 

Sådan lyder det fra Paninnguaq Falck-Petersen og Pipaluk Lynge-Rasmussen.

Det var dem, der havde arrangeret demonstrationen ”Nok er nok”, som fik mange mennesker på gaden i Nuuk onsdag eftermiddag. Demonstranterne rasede over de afgifter, som er blevet lagt på blandt andet sukker, slik, alkohol og tobak efter en lynbehandling i Inatsisartut mandag. 

  • Ifølge de nye afgifter stiger en pakke cigaretter fra 82 kroner til 86,50 kroner. 
  • En pose sukker får næsten samme prisstigning: Fra 21,95 i dag til 26,50 kroner.
  • En Carlsberg flaskeøl stiger fra 18,50 kroner til 19,25.
  • Også slik bliver dyrere: 
  • En pose Haribo, der vejer 375 gram, koster i dag 65 kroner. Den stiger til 67 kroner.
  • Små chokoladebarer bliver cirka 50 øre dyrere.
    Kilde: Brugseni

Hvor mange, der var, er der ingen, der præcist ved, men KNR’s udsendte vurderede, at mindst 1000 demonstranter var dukket op. 

Men selv om de mange mennesker trodsede mørke og minusgrader, blev finansloven vedtaget i Inatsisartut i aftes. 13 stemte for (Siumut, Nunatta Qitornai og Demokaterne). 10 (oppositionen) stemte imod. 

Pengene fra de nye afgifter er en vigtig indtægt, der skal dække huller i finansloven og forbedre folkesundheden. 

Det, som Naalakkersuisut betegner som den sundhedsfremmende afgiftspakke, skal hente omkring 182 millioner kroner i de næste fire år. Til gengæld bliver selskabsskatten nedsat med fem procentpoint, og det vil koste landskassen 162 millioner kroner i de næste fire år. 

Qanorooq 21.11.2019 Subclip

 

Men ifølge demonstranterne udhuler afgifterne deres private økonomi. 

- Hvis de skal være så liberale, hvorfor straffer de os så og siger, at vi skal være sundere?, spørger Pipaluk Lynge-Rasmussen.

- De siger, at vi skal tage ansvar for vores egen sundhed – de bør også selv tage ansvar og give af egen lomme, som vi gør.

LÆS OGSÅ Vittus om afgifter: Ja, de gør ondt, men er nødvendige

Og derfor nægter de at stoppe her. 

- Demonstration hjælper ikke. Det hjælper ikke, at vi står her udenfor og råber og demonstrerer. Så vi må gøre noget andet: Strejke eller samle underskrifter ind. Det må vi mødes og finde ud af. 

Demokraterne: Vi vil ændre samfundet

Nivi Olsen er fungerende formand for Demokraterne. Hun stemte for finansloven – også selv om der er solid folkelig modstand mod den. 

- Jeg blev rørt helt ind i hjertet over det. Jeg er ked af og forbavset over, at folk reagerer på den måde. Men vi vil ændre samfundet til noget bedre, siger Nivi Olsen. 

Formand for naalakkersuisut er enig: 

- Demonstranterne brugte deres ret. De sendte et budskab til os, og afgifterne berører os alle sammen, siger Kim Kielsen (S).

- Men Finansudvalget har behandlet forhøjelserne, så hvis der skulle være sket ændringer efter demonstrationen, må I tale med naalakkersuisoq for finanser om det. 

Foto © : Malik Brøns, KNR

Og netop naalakkersuisoq for finanser - Vittus Qujaukitsoq (NQ) – mener ikke, at der var nogen grund til at bøje sig for det folkelige pres:

LÆS OGSÅ Demokraterne: Nye afgifter ikke nødvendige hvis alle havde betalt deres gæld

- Det er normalt, at forhøjelser af afgifter ikke accepteres, men i dette tilfælde er i yderst acceptable, lød det fra ham i aftes.  

Fire fagforeninger med omkring 3500 medlemmer bakker demonstranter op. Det er pædagogernes fagforening NPK, lærernes fagforening IMAK, sundhedskartellet PPK og Atorfillit Kattuffiat AK, skriver Sermitsiaq.ag.  De mener, at de lønstigninger, som blev forhandlet på plads tidligere på året, bliver spist op af de nye afgifter.