Debat om selvstændighed forsinker formandsvalg
Der er spænding til det sidste i Qasigiannguit, hvor Siumut holder landsmøde.
I dag skal det store slag stå. Der er nemlig valg til hovedbestyrelsen og dermed også formandsvalg.
Egentlig skulle det starte klokken 14, men tidsplanen skrider. Grunden er, at der mangler en brændende varm debat, som de lidt over 50 delegerede skal have taget, inden de er klar over, om de vil stemme på, om Erik Jensen skal fortsætte som formand for partiet – eller om Kim Kielsen eller Aki-Matilda Høegh-Dam skal skubbe ham af pinden.
For lige præcis spørgsmålet om selvstændighed adskiller de tre formandskandidater. Eller rettere sagt: Tempoet for løsrivelse.
Selvstændighed - hvornår?
Ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam bør det være i løbet af de næste 10 år, at man herhjemme skal have en afstemning om selvstændighed.
Modsat mener Erik Jensen og Kim Kielsen ikke, at man skal sætte årstal på, hvornår Grønland skal løsrives fra Danmark.
Og lige netop det emne kan blive helt afgørende for stemmeudfaldet i formandsvalget. En kilde fortæller til KNR, at spørgsmålet om selvstændighed er det, som flere medlemmer mangler at få besvaret, før de kan smide deres stemme på en af de tre kandidater.
Kan ende med et valg i utide
Flere lokalpolitikere har på forhånd sagt til KNR, at de ikke har så travlt med en løsrivelse lige om lidt.
Og hvis Erik Jensen ikke bliver genvalgt som formand, kan det ende med et valg i utide til Inatsisartut. Det har politisk kommentator Sten Lund og Siumut-veteran Lars-Emil Johansen sagt til KNR.
Sidste år indgik Erik Jensen en koalition med Inuit Ataqatigiit, og den har Erik Jensen tænkt sig at holde fast i. Helt sådan forholder det sig ikke med hans udfordrere.
- Det er tvivlsomt, hvad der sker med koalitionen, hvis Aki-Matilda eller Kim bliver valgt. I begge tilfælde må man forvente, at der som minimum skal ske en genforhandling af koalitionsaftalen. Alternativt, at der kommer et nyvalg til Inatsisartut, sagde Lars Emil-Johansen til KNR 17. juli.
Og Sten Lund stemte i:
- Med hensyn til Aki-Matilda tror jeg, at der er nogle holdninger, som er svære at forene med koalitionsaftalen og IA. Det gælder særligt selvstændighedsdebatten og spørgsmålet om uran.
Siumut tidligere været Grønlands største parti gennem mange år, og partiet har været centralt i naalakkersuisut siden 1979.
Siumut har haft formandsposten næsten uafbrudt - kun i to perioder har Inuit Ataqatigiit siddet i formandskontoret. Første gang var i 2009-2013.
Anden gang er nu, hvor Múte B. Egede har været formand siden valget i marts 2021.