URAN Danske partier: Uranlove blåstempler ikke uranudvinding

Et flertal i Folketinget tegner til at støtte lovforslagene om sikkerhed og eksport af nuklear materiale fra Grønland. Opbakningen er dog ikke lig med blåstempling af uran-udvinding, mener S og DF.
Foto © : Anders Hviid/ft.dk/KNR
19. april 2016 05:02

Danmark blåstempler ikke uran-udvinding i Grønland, hvis om et flertal i Folketinget vælger at støtte to lovforslag om sikkerhed og eksport af bl.a. uran fra Grønland.

Sådan lyder det fra to store oppositionspartier i Folketinget, inden 1. behandlingen af de såkaldte uran-love tirsdag. Blandt støtterne er Socialdemorakterne.

- Det allervigtigeste er selvfølgelig, at sikkerheden er i orden, når uranmalmen forlader Grønland. At vi er sikre på, at dem, der skal modtage det, er nogen, der har en positiv indstilling til udnyttelsen af det - altså at de har gode hensigter, siger partiets grønlandsordfører Karin Gaardsted.

Læs også Nauja Lynge vil have danskerne til at blande sig i debatten

Intern uenighed er grønlandsk egen sag

Ifølge Karin Gaardsted er der er brug for uran til fredelige formål, bl.a. til teknik inden for sundhedsvæsnet.

Derfor støtter Socialdemokraterne de to lovforslag L 155 og L 158, der skal sætte rammerne for sikkerhedskontrol af nukleart materiale og eksport af dobbelt-anvendelsesprodukter - herunder uran - fra Grønland. 

Det sker, selv om et stort mindretal i Inatsisartut er imod uranudvinding i Grønland. Og selv om flere grønlandske nej-partier mener, at lovene først bør behandles i Danmark efter en eventuel folkeafstemning i Grønland. 

Flere ​nej-partierne mener også, at Danmark først bør behandle lovforslagene, efter naalakkersuisut har offentliggjort VVM-rapporten (rapport om virkninger på miljøet, red.), som Greenland Minerals and Energy A/S har udarbejdet om mineprojektet i Kuannersuit.

Læs også Demokraterne: Ingen folkeafstemning om uran

Men det kan danske partier ikke blande sig , siger Karin Gaardsted.

- Jeg bliver jo nødt til at gå ud fra, at Grønland har diskuteret de ting her - om ikke til ende - så så godt, at man har ønsket, at der skal laves en aftale som den, udenrigsministeren har indgået (sammen med naalakkersuisut, red.)

S og DF: Støtte er ikke blåstempling

Karin Gaardsted mener derfor ikke, at Danmark blåstempler uran-udvinding i Grønland, hvis et flertal i Folketinget vedtager lovene.

- Det er grønlænderne selv, der har truffet beslutningen om, at uranmalm skal udvindes, hvis der er nogen, der vil gøre det. Og det er ikke Danmark, der blåstempler udtagningen af uran. Det gør grønlænderne selv, siger hun.

Læs også Sermitsiaq nedsætter et ekspertpanel om uran

Det ventes, at regeringen sammen med sine støttepartier bakker op om de fremsatte lovforslag. Herunder Dansk Folkeparti, som heller ikke mener, at Danmark direkte giver støtte til uran-udvinding inden for rigsfællesskabet ved at stemme for lovforslagene.

Det vil først ske, når VVM-rapporten fra GME er offentliggjort, og der skal tages stilling til en konkret eksport af uran fra Grønland, siger Jeppe Jakobsen fra DF.

- De to uran-love er jo ikke en gravetilladelse til at udvinde uran. Sådan en skal jo først gives, når vi har et fyldestgørende overblik over, hvilke konsekvenser det vil have. For det er klart, vi skal tage hensyn til den meget skrøbelige natur i Grønland.

Læs også Politimester er bekymret over uran-forslag

Hos Dansk Folkeparti har man som udgangspunkt ingen indvendinger mod uran-produktion, så længe det kan foregår under forsvarlig vis og kun bruges til fredelige formål, siger Jeppe Jakobsen.

Enhedslisten har meldt klart ud, at partiet er modstander af uran-udvinding, uanset hvor i verden det udvindes.

Partiet Alternativet erklærer sig modstander af uran-udvinding, men skal først tirsdag før afstemningen drøfte, om de vil stemme for eller imod lovforslagene.

Læs også Stor opbakning til hovedstadens urandemonstration